Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

15. 05. 2013. 10:26 >> 10:34

DO 2100.

Najbolja procjena porasta nivoa mora

Međunarodni tim naučnika objavio dosad najbolji proračun mogućeg porasta nivoa mora koje će uzrokovati otapanje leda. Izgleda da stvari neće biti tako loše kao što su predviđale najcrnje prognoze.

 

Prema novoj studiji, okeani će do 2100. isključivo zbog otapanja glečera i ledenih površina, porasti za najviše 36,8 centimetara. Vjerovatnost da bi oko Velike Britanije nivoi mora mogli ukupno narasti za jedan metar vrlo je mala - oko pet odsto.

Posljednji izviještaj Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) predstavilo je vrlo detaljno, mnoge aspekte klimatskih promjena u narednih nekoliko dekada. Iako u njemu stoji da bi do kraja vijeka nivo mora mogle narasti za 18 do 59 centimetara, naučnici  nijesu imali jasnu sliku koliki bi udio u ovom procesu moglo imati otapanje leda.

Mora i okeani podići će se s porastom temperatura iz dva razloga – zato što će se voda zagrijavati, i zato što će se ledeni pokrivač postepeno topiti. Ali, ranija su istraživanja pokazala da je vrlo teško precizno utvrditi koliko će se brzo to događati.

Nova studija, koju je sprovela grupa naučnika, a iz 24 institucije, uglavnom iz Evrope, temelji se na tzv. srednjoj procjeni porasta prosječnih temperatura za 3,5 stepeni Celzijusa. Kada se tome doda efekat širenja vode, tim stručnjaka nazvan Ice2sea, procjenjuje da će nivo porasti za najviše 69 cm, što se ne razlikuje mnogo od najviše procjene IPCC-ja.

Nakon što je objavljen posljednji izviještaj Panela, neki su ga stručnjaci odbacili kao previše optimističan. Različiti timovi tada su predstavili svoje nezavisne proračune koji su najavljivali rast od jednog do dva metra. Međutim, posljednji proračun pokazuje da su u IPCC-ju sa 10-ak cm manjim predviđanjima zapravo bili prilično blizu.

Članovi tima ističu da su glavne nepoznanice dosad bile količine topline, koju bi zagrijani okeani mogli predati krajnjim područjima ledenih pokrova i brzina kojom bi se lednici mogli povlačiti.

Kako bi razriješio ove enigme Ice2sea je napravio puno sofisticiranije modele simulacije uticaja atmosfere na okeane i njihovog uticaja na ledene pokrivače. 

Dejvid Vaugan, član "British Antarctic Survey-a" na Kembridžu, kaže da su prvi put dobili modele koji povezuju sve bitne uzročnike. Oni su utvrdili da zagrijavanje mora ima snažan uticaj na otapanje leda. Međutim, jedan drugi efekt pokazao se manjim nego što se očekivalo. Naime, otopljena voda spušta se pod lednike i smanjuje trenje pa oni brže klize u more. Ali,  utvrđeno je da se to događa samo u kratkim fazama, odnosno proklizavanjima.

"To je efekt, ali daleko od toga da je dominantan", rekao je Vaugan.

Iako novi proračuni pokazuju da će nivoi mora rasti sporije nego što su procjenjivali najgori scenariji, treba imati na umu da će nastaviti da se podiže  i u narednim vjekovima. Klimatski zapisi iz daleke prošlosti pokazuju da je Zemlja bila samo nekoliko stepeni toplija nego što je danas kada su nivoi mora bili na desetine metara viši. Dakle, takav ekstreman porast nas ipak očekuje, samo bi mogao doći nešto kasnije. (Tportal)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније