Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

03. 05. 2016. 11:18   >>  11:02 1

"MORSKI LOVAC"

SAD testira najveće plovilo bez posade

Američka vojska počela je probe najvećeg plovila bez posade - samonavodećeg, 40 metara dugačkog broda koji može ploviti hiljadama kilometara bez ijednog čovjeka.

Takozvani "Morski lovac" (Sea Hunter) mogao bi da donese revoluciju ne samo u ratnoj mornarici, već i u komercijalnom brodskom saobrćaju kao prvi korak ka plovidbi teretnih brodova bez posade, naveli su zvaničnici vojske SAD koja je prikazala plovilo u San Dijegu.

Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) razvila je taj brod u saradnji s kompanijom Leidos, a testovi će biti izvođeni uz obalu Kalifornije u naredne dvije godine. Testovi će biti usredsređeni na kapacitete plovila da izbjegne sudare.

U probnoj fazi, na brodu će iz predostrožnosti biti ljudi, a ako se bude pokazao pouzdanim, počeće i automatsko upravljanje plovila koje bi moglo da bude na moru više mjeseci.

Menadžer projekta, Skot Litlfild, je rekao da neće biti daljinskog upravljanja, već će komande biti zadate na početku misije, poslije čega bi kompjuterski program sam trebalo da upravlja brodom.

Vojska je na početku željela brod na dizel pogon za detektovanje nevidljivih električnih podmornica, ali inžinjeri vjeruju da može raditi i više od toga, između ostalog i da čisti mine.

"Ima mnogo prednosti o kojima pokušavamo da saznamo više", rekao je Litlfild.

On je dodao da postoji mogućnost da prototip plovila bez posade utaba put ka teretnim brodovima za komercijalni brodski saobraćaj.

Više zemalja i kompanija razmatra razvoj brodova bez posade kako bi se smanjili operativni troškovi, ali je ta ideja podstakla debatu da li će robotska plovila biti dovoljno bezbjedna da sama putuju dalekim morima.

Sindikat Međunarodne federacija saobraćajnih radnika, koji predstavlja više od polovine mornara širom svijeta, saopštio je da ne vjeruje da će tehnologija ikada moći da zamijeni mogućnosti ljudi da predvide razne opasnosti u morima i reaguje na njih.

Program razvoja "Morskog lovca" koštao je 120 miliona dolara, mada Litilfild kaže da se može napraviti za 20 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније