Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: D.Ž.

14. 06. 2016. 15:30   >>  15:14 1

NOVA APLIKACIJA

"Operator" provjerava ko je u kojoj mreži

Aplikacija Operator, koju je razvilo preduzeće Restart IT, omogućiće korisnicima pametnih mobilnih telefona da na brz i jednostavan način provjere u kojoj je mreži telefonski broj koji kontaktiraju i tako utiču na potrošnju.

Izvršni direktor Restart IT-a, Miodrag Nikač, kazao je da aplikacija predstavlja plod saradnje između te kompanije i Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Vjerujem da je Operator značajan za crnogorske korisnike pametnih mobilnih telefona, jer će na taj način steći precizniju sliku o tome koju mrežu pozivaju i imati bolji uvid u potrošnju”, rekao je Nikač na prezentaciji aplikacije.

On je objasnio da je aplikacija napravljena za android platformu i koristi internet za komunikaciju sa servisom za provjeru broja, a podržani su uređaji koji u sebi imaju verziju operativnog sistema od 4.0 pa naviše.

“Aplikacija se može preuzeti sa prodavnice ꞌGoogle Playꞌ i potpuno je besplatna. Kreiran je i moderan veb sajt preko koga se korisnici mogu informisati i preuzeti aplikaciju, a biće objavljena i na sajtu EKIP-a, kao i na sajtovima mobilnih operatora”, kazao je Nikač. 

On je dodao da je u toku izrada verzije za “iPhone”, koja će uskoro biti dostupna.

“Aplikacija pri startovanju učitava korisnikov imenik, brojeve koji pripadaju numeraciji u Crnoj Gori i omogućava mu da samo jednim dodirom provjeri u kojoj mreži je broj”, objasnio je Nikač. 

On je kazao da učitani broj može da se pozove ili da se pošalje SMS na izabrani broj, tako da je aplikaciju moguće koristiti i kao lijepo dizajnirani imenik.

“Izuzetna pažnja poklonjena je cjelokupnom korisničkom iskustvu i sigurnosti korisnikovih podataka, pa su svi podaci razmijenjeni između aplikacije i veb servisa zaštićeni i koriste sigurne servere za komunikaciju”, saopštio je Nikač.

Veb servis je, prema njegovim riječima, razvijen na najpopularnijoj “Cloud” platformi i predstavlja najmodernije tehnološko rješenje, jer koristi posljednje definisane tehnike i ima dva nivoa keširanja podataka.

“Veb servis posjeduje i bazu visokih performansi i smještajne jedinice unutar RAM memorije - Redis, pa se u tom slučaju zahtjev za provjeru obradi za svega nekoliko milisekundi”, naveo je Nikač.

On je kazao da kreiranje aplikacije nije bilo lako, s obzirom na to da se, kada su u pitanju servisi za širu upotrebu, mora se voditi računa o sigurnosti, kvalitetnom i brzom servisu, ali i kompletnom korisničkom iskustvu.

Izvršni direktor EKIP-a, Zoran Sekulić, saopštio je da je aplikacija Operator omogućila najbrži način provjere mreže telefonskog broja i dobar je primjer saradnje od koje koristi ima društvo u cjelini.

“Pored postojećih mogućnosti provjere mreže, korisnicima je sada stavljen na raspolaganje još jedan način”, rekao je Sekulić.

On je dodao da je provjera mreže moguća i preko sajta EKIP-a, internet stranica operatora i slanjem SMS-a na telefonski broj 14789 i USSD poruke.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније