Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 05. 2013. 11:58   >>  11:59

SOLARNI PUNJAČ

Izum koji bi svi rado kupili

Zanimljiv kocept za punjač mobilnog telefona, koji su osmislili dizajneri Kiuho Song i Boa Oh, oslanja se na sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, ali mu ne treba baterija kako bi tu energiju pohranio.

 

Dosad smo vidjeli čitav niz različitih koncepata punjača za mobilne telefone. Od punjača koji iskorišćavaju ljudsku snagu pa do onih koji koriste sunčevu energiju. 

Nova "solarna utičnica" dva pronalazača doslovno se prilijepi na bilo koji prozor pomoću vakuma. Solarne pločice koje se nalaze na spoljnjoj strani utičnice proizvode električnu energiju, za uređaj koji se priključuje direktno na utičnicu.

Dizajneri tvrde kako bi ovakva 'solarna utičnica' svoju upotrebu mogla pronaći na mjestima na kojima nema klasične električne mreže.

Dodaju kako bi takvoj 'utičnici' trebalo 5-8 sati sunca da napuni bateriju od 1000 mAh.Poređenja radi, prosječan mobilni telefon ima bateriju od 1000-1500 mAh, a pametni telefoni i jaču.

Iako bi bilo zgodno imati takvu 'solarnu utičnicu' u kancelariji ili na putovanju, radi se samo o konceptu koji nije ušao ni u fazu razvoja. 

Međutim, sudeći prema pažnji koju je izazvao  pojavom, nije isključeno da  neko odluči da se pozabavi njegovim razvojem i proizvodnjom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније