Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

22. 05. 2013. 12:15 >> 12:16

"ISKUSTVO JE ČUDO"

VIDEO: Zatvorenik postao pronalazač

Rumunski haker dobro je iskoristio svoj boravak u zatvoru i razvio sastav za zaštitu od kriminalca kao što je on. Za pet mjeseci iza rešetaka je osmislio aparat koji sve bankomate štiti od krađe podataka s kartica.

 

33-ogodišnji Valentin Boanta u zatvoru je od 2009.  zbog  učestvovanja u prevari na bankomatima. Zatvrosku kaznu iskoristio je kako bi osmislio uređaj koji sprječava upravo takve krađe.

"Vidio sam različite bankomate, imaju zastarjele konstrukcije tako da su nesigurni, oni su najslabija karika u sastavu banaka', kazao je osuđeni haker.

Boanta je iza zatvorskih rešetaka završio jer je bandi koja se bavila krađom podataka s bankovnih kartica na bankomatima nabavljao 'skimmere' odnosno čitače za te podatke.

Nakon što je uhapšen, Boanta je okrenuo novu stranicu u svom životu i posvetio se borbi protiv istog onog kriminala kojim se prije toga bavio.

Tako je razvio uređaj koji je nazvao SRS - Secure Revolving System - koji mijenja način na koji bankomati čitaju podatke s bankovnih kartica. Izum koji je osmislio Valentin i koji su  inženjeri primijenili, mijenja ugao pod kojim kartica ulazi u bankomat.

Kartica se u SRS umeće po širini, a ne kao sad po dužini. Taj način, ističe Boanta, onemogućava 'skimmerima' čitanje i kopiranje podataka s magnetne trake. 

SRS potom karticu rotira i ubacuje u bankomat, a nakon završetka transakcije izbacuje je na isti način napolje. 

Projekt je prepoznala  i rumunska vlada i Evropska unija. Tako se razvoj SRS-a kojim se bavi Gnosis Kernel, a koji bi trebalo da uđe u proizvodnju ove godine, finansira iz strukturnih fondova EU.

Rumunski hakeri prošle  godine su  s američkih računa ukrali milijardu dolara. Prema istraživanjima Rumunija je najveći hakerski centar nakon Kine. Čak je i FBI tamo oformio svoju kancelariju, kao pomoć rumunskim istražiteljima u borbi protiv sajber kriminalaca. (thehackernews)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније