Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: D.Ž.

23. 06. 2016. 11:53   >>  13:55 8

"STREET VIEW"

Gugl vozi po CG: Snimaju atraktivne lokacije

Kompanija Gugl (Google) najavila je da će unaprijediti kvalitet Gugl Mapa u Crnoj Gori i otpočeti s prikupljanjem fotografija za popularni „Street View“ servis. Od danas, Gugl automobili će početi s vožnjama i snimanjem panoramskih fotografija pod uglom od 360 stepeni, u Podgorici i drugim mjestima, kao što su istorijske i turistički atraktivne lokacije na primorju.

„Planiramo da počnemo s vožnjama po Podgorici, a nedugo zatim i sa snimanjem drugih gradova i mjesta, s posebnim fokusom na južni dio Crne Gore i primorske lokalitete od Herceg Novog preko Kotora, Dobrote, Budve, Sutomora, Bara i Ulcinja. Planiramo da pokrijemo što veći dio putne mreže u narednih nekoliko mjeseci. Plan vožnji uveliko zavisi od faktora čija kontrola nije u našoj moći (vremenski uslovi, zatvaranje saobraćajnica i slično). Zbog tog ćemo stalno ažurirati najave o kretanju naših automobila na internet stranici https://www.google.com/maps/streetview/explore/ gdje se nalazi i više informacija o ꞌStreet Viewꞌ servisu“, saopšteno je iz Gugla.

Fotografije koje prikupe biće, kako kažu, obrađene i pažljivo spojene, a tehnološki proces kojim se to postiže može da traje i nekoliko mjeseci.

„Korisnicima će te fotografije biti dostupne kada se proces spajanja fotografija kompletira“, poručili su iz kompanije.

Programski menadžer zadužen za „Street View“, Entoni Meklouhlin (Antony Mcloughlin), kazao je da su brojni korisnici iz Crne Gore zainteresovani da koriste uslugu.

„To je razlog zbog kojeg danas sa zadovoljstvom možemo da najavimo početak vožnji kojima ćemo ulice i lokalitete predivne zemlje kao što je Crna Gora učiniti dostupnijim korisnicima širom svijeta. Od ove usluge, brojne koristi će imati kako poslovni, tako i privatni korisnici“, poručio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i tehnologije, Vujica Lazović, ocijenio je da je privilegija biti dio porodice država u kojima se može koristiti „internet ambasador“.

„Taj servis je pravi primjer korišćenja ICT u različite svrhe, od turizma, tržišta nekretnina do generalnog informisanja o određenoj lokaciji. Istovremeno, daće veliki doprinos promociji turističkih, kulturnih i investicionih potencijala Crne Gore. Putovanje kroz našu državu i na virtuelni način pokazaće da je Crna Gora mjesto za uživanje u pejzažima, ali i u kulturnim dobrima, mediteranskoj arhitekturi i UNESCO-vim zaštićenim područjima. Zato Crna Gora samouvjereno i ponosno prihvata titulu balkanske carice i poziva sve one koji žele da osjete glamur Mediterana da posjete ovaj biser Evrope. ꞌStreet Viewꞌ mnoge će približiti Crnoj Gori koja je, iako mala, država koja ima mnogo toga da ponudi i u kojoj nikada ne može biti dosadno”, kazao je Lazović.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, takođe ocjenjuje da je „Street View“ dobar način za predstavljanje zemlje.

„Posebno ako imamo u vidu da živimo u digitalnom dobu i da je prvo mjesto na kome tražimo informacije o bilo čemu, pa i o tome koja mjesta da posjetimo, upravo internet. Istraživanje čuda crnogorske prirode, važnih kulturnih, istorijskih, zabavnih mjesta je za nas, kao zemlju gdje je jedan od osnovnih stubova ekonomije turizam, suviše važno da bi bilo zasnovano isključivo na tradicionalnim modelima promocije. Uz konstruktivan i profesionalan razgovor sa predstavnicima Gugla imaćemo, nadam se, svjetskog partnera više, koji će dati podršku na putu kreiranja vrhunskog, jedinstvenog, crnogorskog turističkog proizvoda“, kazao je Gvozdenović.

Iz kompanije Gugl ističu da posvećuju veliku pažnju zaštiti privatnosti.

„Kao i sa svim fotografijama ꞌStreet Viewꞌ sevisa, Guggl će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom klikom na ikonicu ꞌprijavite problemꞌ u donjem lijevom uglu fotografije, što će otvoriti jednostavni formular kojim se precizira za koji dio slike se zahtjeva dodatno zamućenje“, pojasnili su.

Na lokacijama u Crnoj Gori gdje će „Street View“ biti dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem prikaza Gugl Mapa na najkrupniji prikaz, ili povlačenjem narandžaste ikonice „Pegman“, s lijeve strane mape, na ulicu označenu plavom bojom.

„Usluga omogućava korisniku da pogleda objekat, npr. restoran, prije nego što napravi rezervaciju, da napravi plan putovanja, organizuje mjesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaćih zadataka iz geografije i još mnogo toga. Korisnici koji su u potrazi za novim mjestom stanovanja mogu korišćenjem usluge ꞌStreet Viewꞌ da uštede vrijeme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolinu i vidjeti kako da dođu do te lokacije. Usluga ꞌStreet Viewꞌ takođe je korisna kompanijama. Besplatnom integracijom Gugl Mapa sa internet stranicom kompanije, omogućuje se promocija različitih usluga i objekata - npr. hotela ili lokalne knjižare ili restorana“, poručuju iz Gugla.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније