Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: D.Ž.

05. 07. 2016. 09:24 >> 09:06

USPJEH NAUKE

"Džuno" ušao u orbitu Jupitera

Sonda Džuno američke svemirske agencije NASA ušla je u orbitu Jupitera i poslije pet godina putovanja počeće istraživanje najveće planete Sunčevog sistema.

Niz radio signala poslatih iz letjelice potvrdio je da je manevar ulaska u orbitu izveden kao što je planirano, što je izazvalo veliki aplauz u NASA laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, u američkoj državi Kaliforniji.

"Džuno, dobrodošao na Jupiter", rekla je Dženifer Delaven iz kontrole misije iz kompanije Lokid Martin koja je napravila sondu.

Da bi uša u polarnu orbitu Jupitera, sonda je morala da uključi svoj glavni motor kako bi prikočila i kako bi je uhvatila gravitacija Jupitera i ubacila u polarnu orbitu. Zbog kašenjenja u komunikaciji izmedju Jupitera i Zemlje, letjelica je bila na autopilotu kada je izveden taj manevar.

Sonda je teška 3,6 tona, pokreće se na solarnu energiju i putuje brzinom od 64 kilometara u sekund, a misija, vrijedna 1,1 milijardu dolara, trajaće 20 mjeseci.

Zbog radioaktivnog zračenja koje okružuje planetu, sva elektronika u sondi smještena je u titanijumski sef.

Plinovit Jupiter je peta planeta od Sunca, a oko njega kruži 67 prirodnih satelita.

Tokom nadlijetanja Jupitera instrumenti sonde proučavaće ogromne aurore borealis, atmosferu planete i njenu magnetosferu. Zadatak će biti da se napravi mapa gravitacionih i magnetnih polja Jupitera da bi se utvrdila njegova unutrašnja struktura.

Naučnici se najviše raduju rješavanju takozvane velike crvene pjege, ogromne ciklonske oluje, veličine tri Zemlje, koja hara Jupiterom više od 300 godina.

Ulazna strana globalnog internet pretraživača Gugl danas je u znaku ulaska sonde Džuno u orbitu Jupitera.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније