Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: O.Z. [ Beta ]

07. 07. 2016. 10:12 >> 09:53

KOSMODROM U KAZAHSTANU

Sojuz sa troje astronauta poletio ka MSS

Novi Sojuz poletio je rano jutros iz Kazahstana sa troje astronauta koji idu da dopune posadu na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U letjelici su Rus Anatolli Ivanišin, Amerikanka iz američke svemirske agencije NASA Katlin Rubins i Japanac Takuja Oniši, koj će provesti četiri mjeseca na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sojuz je poletio sa kosmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu u 3.46 po centralnoevropskom vremenu.

Lansiranje je bilo odloženo više od dvije nedjelje zbog dodatnih testova koje su Rusi radili na kapsuli. Poboljšana letjelica je opremljena novim sistemom navigacije, otpornijom zaštitom i većim brojem ćelija na solarnim panoima.

Umjesto uobičajenih šest sati, letjelica će do svemirske stanice putovati dva dana, da bi kontrola na Zemlji imala više vremena za provjeru uvedenih poboljšanja.

Katlin Rubins biće prva žena na svemirskoj stanici od kada se vratila Italijanka Samanta Kristoforeti u junu 2015. godine. Kristoforeti drži rekord po najdužem boravku žene u svemiru, od 199 dana.

Takoja Oniši koji je letio kao pilot u velikoj aviokompaniji je 11. Japanac koji leti u svemir. On će učestvovati u testovima vezanim za program Kibo, japanske svemirske agencije.

Anatolij Ivanišin je bivši vojni pilot već je proveo 165 dana u svemiru od svoje prve misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2011. i 2012. godine.

Međunarodna svemirska stanica putuje orbitom brzinom od oko 28.000 kilometara na sat od 1998. godine i može se vidjeti sa Zemlje.

Troje kosmonauta pridružiće sadašnjem šefu svemirske stanice Džefu Vilijamsu iz NASA i ruskim astronautima Olegu Skripočkom i Alekseju Ovšininu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније