Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2016. 09:56 >> 10:33

PUT OKO SVIJETA

Solarni avion krenuo na posljednju etapu

Solarni avion "Solar Impuls 2" poletio je danas iz Egipta ka Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na posljednjoj etapi putovanja oko svijeta započetog prije više od godinu dana.

Na ovoj 17. i posljednjoj etapi puta avionom upravlja Švajcarac Bertran Pikar, jedan od dva pilota koji su naizmjenično upravljali letjelicom na ovom poduhvatu. Drugi pilot je takođe Švajcarac Andre Boršberg.

Uz aplauze i uzvike tima na zemlji avion je poletio sa aerodroma u Kairu na put koji će trajati 48 sati do Abu Dabija, odakle je krenuo na ovu avanturu 9. marta 2015. godine.

"Ovo je projekat za energiju, za bolji svijet", rekao je švajcarski pilot Bertran Pikar novinarima okupljenim na aerodromu.

Težine 1,5 tona, ali raspona krila kao "Boing 747", "Solar Impuls 2" leti prosječnom brzinom od svega 50 kilometara na sat. Elektromotore koji okreću njegove elise, napajaju baterije koje se pune strujom iz 17.000 solarnih, fotonaponskih ćelija na krilima aviona.

Avion je trebalo da poleti iz Egipta prošle nedelje, ali je polijetanje odgođeno zbog jakih vetrova i bolesti pilota.

Avion je stigao u Kairo 13. jula iz Sevilje u Španiji, na putovanju od 3.745 kilometara, koje je trajalo 48 sati 50 minuta.

Prethodno je krajem juna Pikar izveo prvi transatlantski let aviona koji može da leti bez goriva, zahvaljujući svojim baterijama koje skladšte solarnu energiju.

"Solar Impuls 2" je ušao u istoriju kao prvi avion s pogonom na struju iz fotonaponskih ćelija koji je preletio Atlantik.

Švajcarski pilot rekao je sinoć da će ova posljednja etapa biti teška.

"Ovo je jako, jako vruća oblast, let će biti isrcpljuući", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније