Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta,I.Š. ]

25. 09. 2016. 14:50   >>  14:29 9

PREČNIK 500 METARA

Kina lansirala najveći radioteleskop na svijetu

Kina je danas lansirala najveći radioteleskop na svijetu, površine oko 30 fudbalskih terena, a istraživaće da li postoji inteligentan život van naše planete.

  

 

 

Ovaj projekat, zajedno sa nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske stanice, pokazuje koliko rastu ambicije Kine u istraživanju svemira i sticanju prestiža na međunarodnom naučnom planu, navodi agencija AP.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo današnjem lansiranju ovog radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST - radio teleskop sferičnog prečnika od 500 metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, bilježiti radio emisije sa zvijezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koji mu obezbjedjuju prirodni oslonac.

Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Aresibo teleskopa u Portoriku, prečnika 300 metara.Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane "Tijanjan", ili "Oko neba", počela je 2011. i završena je u julu.

Krajnji cilj FAST-a je da se otkriju zakoni razvoja svemira, rekao je istraživač Ćan Lei, iz Nacionalne opservatorije u okviru kineske Akademije nauka.Kina je takođe završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini.

Da bi teleskop radio potrebna je radijska tišina u radijusu od pet kilometara zbog čega je premješteno oko 8.000 ljudi iz njihovih domova u osam sela da se oslobodi prostor za tu konstrukciju, prenijeli su državni mediji.Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније