Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

RSE [ Objavila R.B. ]

27. 09. 2016. 23:01   >>  22:41 1

NOVA ERA

Prva beba sa "tri roditelja"

Petomjesečni dječačić je prva beba na svijetu koja je rođena korišćenjem nove tehnologije koja uključuje DNK od tri roditelja objavio je New Scientist, prenosi BBC. Dječak ima uobičajeni DNK od oca i majke, plus jedan mali dio genetskog koda od donora.

Američki ljekari su se odlučili na ovaj do sada nezamisliv korak da bi osigurali da beba bude zaštićena od genetskog oštećenja koje njegova majka iz Jordana nosi u genima.

Stručnjaci kažu da je ovo nova era u medicini koja će pomoći porodicama koje imaju rijetka genetska oštećenja.

Oni su, međutim, upozorili na su potrebne nove i rigorozne kontrole ove kontroverzne tehnologije, koja se zove "mitochondrial donation".

Ovo nije prvi put da su naučnici napravili DNK bebe od treće osobe, to otkriće je počelo krajem 1990-tih, ali je u ovom slučaju riječ o potpuno novoj i značajnoj metodi.

''Ovo je velika vijest, važna stvar'', kazao je Duško Ilić s King Colleguea u Londonu. ''To je revolucija''.

Kontroverzna tehnika koja omogućava roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama da imaju zdravu djecu je nedavno dopuštena u Velikoj Britaniji.

Embriolozi smatraju da će rođenje djeteta, o čijim jordanskim roditeljima je brinuo američki tim sa sjedištem u Meksiku, ubrzati taj napredak širom svijeta.

Majka dječaka ima genetski poremećaj zvan Leigh sindrom, smrtonosni poremećaj koji utiče na razvoj nervnog sistema. Iako je ona zdrava, ovaj poremećaj je uzrokovao smrt prvo dvoje djece.

Kako se to ne bi dogodilo i treći put, zatražena je pomoć od Džona Žanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility bolnice u Njujorku.

Metoda 'tri roditelja' znači da se u očevoj spermi oplode jajne ćelije majke i donora. Prije nego se oplođene jajne ćelije počnu dijeliti, njihova jezgra se uklone. Zatim se jezgra iz donirane jajne ćelije umetnu u majčinu oplođenu jajnu ćeliju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније