Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Agencije [ Objavio: O.Z. ]

15. 11. 2016. 23:47 >> 23:24
7

OTKRILI PLANOVE

Prvi Rus na Mjesecu 2031.

Ruska raketna i kosmička korporacija Energija planira da prvog Rusa pošalje na Mjesec 2031. godine, izjavio je danas direktor te korporacije Vladimir Solncev, javlja Tass.

"Poslije 2025, planiramo da počnemo sa letovima na Mjesec i sa privikavanjem na vještački satelit. U 2026. namjeravamo da na let oko Mjeseca pošaljemo bespilotnu letjelicu, a 2027. da lansiramo modul koji će sletjeti u Mjesečevu orbitu", rekao je on.

Modul će, objasnio je Solncev, sletjeti na Mjesec po automatskom sistemu.

"Godine 2029, u Mjesečevoj orbiti biće novi kosmički brod bez posade, a počev od 2030. godine radićemo na organizovanju leta sa posadom na Mjesec, dok 2031. planiramo slijetanje čovjeka na Mjesec", naveo je on.

Rusija poziva Evropu i SAD da zajedno razvijaju modul za slijetanje na Mjesec, istakao je Solncev.

"Modul za polijetanje i slijetanje (na Mjesec) je nešto sasvim novo što ćemo, vjerujem, razvijati zajedno sa našim evropskim i američkim partnerima. Pozivamo sve zemlje da učestvuju u razvijanju novih primjeraka kosmičke opreme i primjeni lunarnog programa", dodao je on.

Rusija za letove na Mjesec razvija kosmički brod sa posadom pod nazivom "Federacija" i planira da u 2020. izvede prototipni let i da 2021. lansira taj brod bez posade, dok je prvo lansiranje sa posadom planirano za kraj 2023, dok od 2025. planira da godišnje jednom ili dvaput lansira "Federaciju" na Mjesec, navodi ruska agencija.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније