Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2016. 23:32   >>  23:08 1

RASPALA SE U ATMOSFERI

Ostaci svemirske letjelice nađeni u Sibiru

Ostaci ruske svemirske letjelice Progres, koja se srušila ubrzo poslije lansiranja na misiju snabdijevanja Međunarodne svemirske stanice (MSS), pronađeni su u sibirskoj oblasti Tuva, na granici sa Mongolijom, javile su danas lokalne vlasti.

Čobani su ovog vikenda pronašli dva komada letjelice, uključujući i veliki okrugli objekat u planinskom dijelu ove sibirske oblasti.

Još jedan manji komad nađen je u dvorištu jedne kuće u selu Eilig-Kem, rekao je guverner te oblast Šolban Kara-ol.

Nije registrovan nikakav viši stepen radijacije niti hemijskih supstanci u vazduhu, rekao je on i pozvao mještane da svakako ne dodiruju komade letjelice ukoliko nađu još neki.

Kontakt sa letjelicom bez posade Progres MS-O4 izgubljen je prošlog četvrtka, ubrzo poslije njenog lansiranja na raketi Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Timovi ruskog ministarstva za vanredne sitaucije u Sibiru pročeščljali su detaljno oblast u kojoj se pretpostavljalo da se letjelica srušila.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je u četvrtak da se letjelica raspala u atmosferi ubrzo poslije polijetanja, i pošto je izgubljen kontakt sa njom. Ona je nosila oko 2,5 tone vode, goriva, hrane i drugih potrepština za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Gubitak letjelice mogao je biti izazvan požarom u pregradama za sagorijevanje motora na trećem spratu rakete, rekao je jedan izvor iz ruske svemirske agencije. Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agencija Ria Novosti da je problem vjerovatno povezan s lošim kvalitetom sklopa motora rakete.

Roskosmos je saopštio odmah poslije nezgode da ovaj gubitak neće uticati na normalno funkcionisanje opreme na Međuarodnoj svemirskoj stanici, i opstanak posade na njoj.

Rusija šalje ovakve teretne letjelice ka MSS-u tri puta godišnje. Kada obave svoju misiju one padnu ka Zemlji i sagore u atmosferi iznad Pacifika.

U Međunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније