Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta ]

09. 12. 2016. 18:56 >> 18:33
1

"ČISTAČ ORBITE"

Japan lansirao uređaj za svemirski otpad

Japan je danas poslao u svemir letjelicu za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice (ISS), koja je ponijela i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

                            

Naučnici iz japanske svemirske agencije "JAXA" su napravili vrstu hvataljke za otpad koji je nastao ljudskom aktivnošću - za djelove starih satelita ili raketa, u orbiti bliže Zemlji, koje će na kraju gurnuti u atmosferu gdje će izgoreti.

Više od 50 godina istraživanja svemira od lansiranja prvog satelita, sovjetskog "Sputnjika", 1957, napravilo je čitav pojas otpada koji utiče na svemirsku opremu i izaziva stotine sudara godišnje.

Uređaj se sastoji od "elektodinamičkog kabla" od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže u čijoj je izradi pomogla frima za opremu za ribolov, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje.

Dužina kabla s mrežom je 700 metara, a naredne verzije će biti dučake pet do 10 kilometara, te će hvatati mnogo više otpada.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније