Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

14. 12. 2016. 23:35   >>  23:09 1

REKORDNE TEMPERATURE

Arktik se zagrijava dva puta brže

Novi izvještaj o stanju Arktika pokazuje da su u 2016. godini na ovom sjevernom pojasu Zemlje zabilježene rekordno visoke temperature vazduha.

Novi izvještaj "Arctic Report Card" objavila je u San Francisku američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA), a na njemu je radio 61 naučnik u 11 zemalja.

Prema njemu, ove godine zabilježen je istorijski rast temperatura vazduha u Arktiku što je izazvalo veliko smanjenje leda, što je nazvano "ekološkim presedanom".

U izvještaju o Arktiku se navodi da je toplo vrijeme odgodilo formiranje novog morskog leda, do kojeg dolazi svake jeseni, prenosi Anadolija.

Prosječna godišnja temperatura zvazduha iznad površine tla Arktika od 1900. godine povećala se za 3,5 stepena Celzijusa i sada iznosi 6,3.

Izvještaj je pokazao i minimalan obim arktičkog leda od sredine oktobra do kraja novembra ove godine, koji je bio najniži od satelitskih snimanja koja su počela 1979. godine.

Arktički region, iako rijetko naseljen, ima veliki uticaj na meteorološke uslove širom planete.

Upravo Arktik diktira vazdušne struje na cijeloj sjevernoj hemisferi i zoga toga bi zagrijavanje Sjevernog pola moglo značiti neočekivane vremenske prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji.

Međunarodni tim naučnika porast temperatura na Arktiku pripisuje ugljen dioksidu i drugim gasovima koji proizvode efekat staklene bašte koje proizvode ljudi.

Led na arktičkom ostrvu Grenland, koje je drugi po veličini u svijetu, gubi masu.

Naučnici procjenjuju da će, ukoliko se topljenje leda sa ovog ostrva nastavi istim intenzitetom, nivo mora porasti za oko 20 metara.

Topljenje glečera dovodi do toga da se Arktik zagrijava u prosjeku dva puta brže od ostatka svijeta.

"Rijetko kad smo vidjeli da Arktik pokazuje snažnije i jasnije signale zagrijavanja kao što je to ove godine. Tempo promjena koje se dešavaju na Arktiku je zaista bez presedana. Moramo unaprijediti i proširiti trajno ispitivanje Arktika koje može uticati na donošenje konkretnih odluka vezanih za zdravlje okoline i sigurnost hrane, kao i za nadolazeće mogućnosti za trgovinu", rekao je direktor Arktičkog istraživačkog programa NOAA-a Džeremi Matis.

Iako fenomeni poput El Ninja imaju ulogu, povećanje temperatura nije izazvano samo prirodnim faktorima, tvrde naučnici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније