Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta [ Objavila R.B. ]

18. 01. 2017. 23:28 >> 23:08

NAUČNICI

Prošla godina najtoplija od početka mjerenja

Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. godine što je treća godina za redom s toplotnim rekordom, saopštili su danas naučnici.

Oni za to najviše krive globalno zagrijavanje izazvano djelovanjem ljudi, čemu je doprinio i prirodni fenomen El Ninjo. 

Mjereći globalne temperature na načine koji se neznatno razlikuju, američka svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2016. prevazišla 2015. kao najtoplija godina od kada postoje podaci o tome.

NOAA je izračunala da je prosječna globalna temperatura 2016. bila 14,84 stepena Celzijusa, što je za 0,04 stepena Celzijusa toplije nego 2015. godina. 

Podaci NASE u koje je uključen veći dio Arktika su viši i procjenjuju da je prosječna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. godine. 

Arktik je bio "jako topao, najviše u odnosu na sve drugo", rekao je Gavin Šmit, direktor Nasinog Instituta Godard za svemirske studije iz Njujorka, gdje svemirska agencija prati globalne temperature.  

Mjerenja počinju 1880. godine. Ovo je peti put za 12 godina da su temperature na Zemlji zabilježile novi godišnji toplotni rekord. Rekordno visoke temperature zabilježne su 2016, 2015, 2014, 2010 i 2005.

Svjetska meteorološka organizacija i druge međunarodne grupe za praćenje vremena složile su se da je 2016. godina bila rekordno topla. 

"Jasno je da je to bila rekordno topla godina. Ne gledamo više nešto što samo naučnici vide, to je očigledno i u svakodnevnom životu ljudi", rekao je Šmit iz Nase u intervjuu za AP.

On je rekao da njegova mjerenja pokazuju da je najveći dio rekordne toplote posljedica zagađujućih gasova od upotrebe nafte, uglja i gasa. Samo oko 12 odsto toplote je prouzrokovano prirodnim fenomenom El Ninjo, koji periodično zagrijavanje djelova Pacifika čime se globalno mijenja klima, rekao je on. 

"Naravno da su ovo klimatske promjene" rekla je Korin Le Ker, direktorka engleskog centra Tindal za istraživanje klimatskih promjena koja nije bila dio timova Nase i NOAA. 

"Zagrijavanje je skoro svuda. Akrtički morski led se naglo smanjuje, povećan je broj požara zbog vrućine, ima jakih kiša zbog više vodene pare u vazduhu", rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније