Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

09. 02. 2013. 17:37   >>  17:36

JUBILEJ

Pola vijeka Porchea 911

Jedan od najprepoznatljivijih modela u istoriji automobilske industrije, Porsche 911, proslavlja 50 godina postojanja.

Zasluge za nastanak ovog čuvenog sportskog automobila pripada Ferdinandu Aleksanderu Poršeu, inače unuk osnivača kompanije, preuzeo je rukovođenje dizajnerskim timom Porschea 1962, a već godinu kasnije završen je rad na modelu 911.

Automobil u početku je imao oznaku 901, zbog činjenice da je Pežo već polagao prava na trocifrene brojeve sa nulom u sredini, ime je ubrzo promijenjeno u Porsche 911.

Novi Porscheov model imao je premijeru na frankfurtskom auto-salonu u septembru 1963. Od tada, prodato je preko 820.000 primjeraka sa magičnim brojem "911".


Uprkos mnogim promjenama i usavršenjima, osnovni dizajnerski i mehanički koncept, sa motorom smještenim pozadi i zadnjim pogonom, ostao je do danas isti. Kada stavite jedan pored drugog model iz 1963. i aktuelnu verziju Porschea 911, kontinuitet je očigledan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније