Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

17. 03. 2017. 11:21   >>  10:57

IQOS

Duvanski dim uskoro odlazi u prošlost?

Pušenju i duvanskom dimu odavno je odzvonilo. Strogi zakoni protiv pušenja, sve skuplje cigarete uticale su da se broj pušača smanji. Svemu tome morala je da se prilagodi duvanska industrija, koja sada mora da se bori za svoje potrošače. Jedna od kompanija se za pomoć obratila naučnicima.

Liči na olovku. U to se stavlja proizvod koji se zove "heat stick". „Olovka" se stavlja u spravu koja zagrijeva duvan iz stika, ali ga ne zapali. Nema sagorijevanja, nema pepela, nema dima, nema neprijatnog mirisa. Pušači kažu da je ukus isti. Ne, nije cigareta, to je IQOS.

“IQOS je nova tehnologija, proizvod koji zagrijeva ne sagorijeva duvan i vjerujemo da će potrošači preći sa duvana na potencijalno manje štetne duvanske proizvode“, kaže Jelena Pavlović, generalna direktorka kompanije “Filip Moris“.

U razvoj nove tehnologije kompanija „ Filip Moris“ uložila je dvije milijarde dolara, a u fabriku kraj Bolonje pola milijarde eura.

“Ono što nam morate vjerovati jeste da tehnologija nije ista kao u klasičnoj fabrici duvana“, kaže Pavlovićeva.

Čovjek pod čijom je kontrolom proizvodnja duvanskih patrona bivši je inženjer Duvanske industrije Niš.

“Proizvodnja hitstikova raste, što je pokazatelj da potražnja za našim inovativnim proizvodima neprekidno raste na tržištu“, kaže Stevan Mirić iz kompanije.

IQOS se sada najviše prodaje u Japanu, kao i u svega nekoliko evropskih država.

Neko se našalio pa je i ime proizvoda preveo kao "I quit ordinary smoking", tj. "Prestao sam da pušim obične cigarete". To nije slučajno. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će broj pušača u svijetu opasti sa 22 na 19 odsto do 2025. godine. Zbog toga se i pribjeglo stvaranju jednog modernog čibuka.

Poznati proizvođač duvanskih proizvoda upravo u ovoj modernoj spravi vidi svoju budućnost. Oni očekuju da će za svega nekoliko godina uobičajeni duvanski proizvodi otići u prošlost i da će svi koristiti IQOS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније