Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

18. 06. 2013. 15:36 >> 15:37

SOLITERI "DO NEBA"

VIDEO: Revolucija u konstrukciji liftova

Razvoj supersnažnog užeta od karbonskih vlakana napraviće pravu revoluciju u izgradnji liftova i zamjeniće postojeću čeličnu užad, a zahvaljujući njemu, soliteri će postati dvostruko viši.

Novo uže je razvila finska kompanija "Kone", a može da produži visinu lifta za više od kilometar, što je više od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife u Dubaiju (828 metara). 

Užad od karbonskih vlakana imaju potencijal da izmijene nebo čitavog svijeta i da, gradnjom u visinu, stvore dodatni životni prostor za sve brojniju svjetsku populaciju. 

"Ovo je konačno pravi proboj u ograničavajućim faktorima visokih zgrada, od kojih je jedan od glavnih taj da se grade do visine do koje lift može sigurno da radi", izjavio je Entoni Vud, arhitekta i izvršni direktor Vijeća za visoke zgrade i urbano stanište.

Koneovo karbonsko uže nazvano je "UltraRope", snažno je poput čeličnog užeta i mnogo je lakše. Problem čeličnog užeta je taj da, što je zgrada viša, više je energije i snage potrebno da bi se savladala težina samog užeta. U zgradama višim od 500 metara, tri četvrtine energije odlazi samo na savladavanje težine užadi.

Visina od 500 metara danas se smatra i maksimalnom visinom za izgradnju liftova, budući da bi iznad te visine vrlo lako moglo doći do pucanja užadi. Karbonska užad mogu da redukuju težinu za čak 90 odsto.

Ujedinjene nacije smatraju da će do 2050. sedam od 10 ljudi na planeti živjeti u gradovima, što znači da će im biti potreban dodatni životni prostor, a jedini način da se on osigura je izgradnja visokih zgrada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније