Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R. [ Beta ]

03. 05. 2017. 09:19 >> 08:54

U ODNOSU NA 2016.

"Apple" bilježi pad prodaje

Američka tehnološka kompanija "Apple" prodala je u prvom tromjesječju 2017. manje pametnih telefona ajfon nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije.

Fima sa sjedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona ajfon aparata u prvom tromjesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor "Apple"a Tim Kuk smatra da kupci "pauziraju" u očekivanju da "Apple" izbaci novi model ajfona.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromjesečju 2017. imala neto dobit od 11,03 milijardi dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok su prihodi porasli 4,6 odsto - na 52,9 milijardi dolara, ali to je nešto ispod predviđja analitičara.

Dionice kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Vol stritu posle zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata.

Pad prodaje ajfona je nadoknađen uslugama, uključujući "Apple" Pej, Ajklaud i Ep stor, gdje je zabilježen porast prodaje od 18 odsto - na sedam milijardi dolara.

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su "Apple" mjuzik, "Apple" TV, Ajtjuns i drugi, ali "zdravlje" kompanije se realno najviše mjeri prema uspjehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi BBC.

Deseta godišnjica ajfona stiže i velika su očekivanja za novi uređaj. Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi ajfon bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmjenama.

Kompanija je takođe smanjila predviđanja za tekuće tromjesečje od aprila do juna, gdje predviđa prodaju vrijednu između 43,5 i 45,5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45,7 milijardi.

Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi dio tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije - dalje od ajfona i drugih uređaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније