Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

28. 05. 2017. 15:58 >> 15:40
1

NA SVIJETU

Počela izgradnja najvećeg teleskopa

Izgradnja najvećeg optičkog i infracrvenog teleskopa na svijetu počela je u pustinji Atakama u Čileu. Teleskop nazvan ELT (skraćeno od Extremely Large Telescope - izuzetno veliki teleskop), biće smješten na vrhu 3.000 metara visoke planine Kero Armazones, u regionu u kome uglavnom nema oblaka.

ELT će imati osnovno sočivo prečnika 39 metara, koje će biti smješteno u rotirajućoj kupoli prečnika 85 metara, teškoj 5.000 tona. Teleskop će prikupljati 100 miliona puta više svjetlosti nego ljudsko oko.

ELT je djelo stručnjaka organizacije "European Southern Observator" (ESO), koja okuplja stručnjake iz Evrope i zemalja sa južne hemisfere.

"ELT će nas dovesti do otkrića koja danas ne možemo ni da zamislimo. On će inspirisati brojne ljude širom svijeta da razmišljaju o nauci, tehnologiji i našem mjestu u univerzumu. Od njega će velike koristi imati države članice ESO, Čile kao i ostatak svijeta", rekao je na ceremoniji otvranja radova generalni direktor ESO Tim de Zeeuv.

Predsjednica Čilea Mišel Bašele na svečanosti je izjavila da se u Čileu ne gradi samo teleskop već "jedan od najznačajnijih izraza naučnih i tehnoloških dostignuća koji pruža nevjerovatne mogućnosti za međunarodnu saradnju".

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније