Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila R.B.

13. 08. 2017. 20:08   >>  19:38

U TURSKOJ

Nađen građevinski kompleks star 7.000 godina

Tokom iskopavanja u mjestu Gokceada u Canakkaleu, na sjeverozapadu Turske, pronađen je građevinski kompleks sastavljen od nekoliko prostorija i star oko 7.000 godina, prenosi agencija Anadolija.

Iskopavanja su počela 2009. godine, a tim predvodi profesor sa Univerziteta Trakija Burcin Erdogu.

Erdogu je kazao da su tokom ovogodišnjih iskopavanja došli do značajnih otkrića.

”Tokom iskopavanja u 2017. pronašli smo veoma važan građevinski kompleks od 7-8 prostorija”, kazao je Erdogu.

Dodao je da će istraživanja biti nastavljena jer je riječ o jednom nepoznatom procesu i periodu u zapadnoj Anadoliji.

Erdogu je izjavio da su tokom istraživanja pronašli i veliki broj jama, a da je u jednoj od njih pronađen veći broj ljudskih kostura.

”Na području iskopavanja bilo je mnogo jama. U jednoj od njih je pronađeno 13 kostura, među njima muškaraca, žena i djece. Kosturi su bili ostavljeni u jami. To je bilo iznenađenje za nas. Jer u tom periodu, bilo da je riječ o zapadnoj Anadoliji, bilo o Grčkoj, groblja ili ljudski kosturi ne dolaze pod ruku. Imamo mnogo sreće kada je riječ o tome. Prvi put smo se susreli sa jednim takvim otkrićem“, rekao je Erdogu.

Pretpostavljaju da je, nakon smrti jedne osobe, poređano kamenje i sve tako.

”Ovo je ili bio način ukopavanja ili je do toga došlo putem nepogode. Ne možemo tačno znati”, rekao je Erdogu koji je dodao da će uraditi DNK analizu kako bi saznali sa čime su se susreli.

Kazao je da će analizirati da li su te osobe bile u rodbinskoj vezi, odakle potiču, kojem narodu pripadaju i tome slično. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније