Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

26. 08. 2017. 20:11 >> 19:45

NA URANU I NEPTUNU

Kiše dijamanata su stvarne

Naučnici prognoziraju kišne oluje čvrstih dijamanata na Uranu i Neptunu.

Kako naučnici tvrde, u atmosferi tih planeta postoje velike količine ugljenika u kristalnom obliku. Tokom oluja metan se pretvara u čađ koja se stvrdne formirajući komadiće ugljenika, a zatim i dijamente.

Dijamanti nakon toga dospjevaju do tečne površine i kale se u užarenom jezgru. Ipak, to niko nije mogao sa sigurnošću da potvrdi, sve do sada.

U studiji koja je ove nedjelje objavljena u časopisu "Nature Astrophysics" naučnici ističu da bi mogli da proizvedu kišu dijamanata koristeći posebne plastične i laserske uređaje.

"Do sada su istraživači samo mogli da pretpostave da se na ovim planetama formiraju dijamanti", ističe Dominik Kraus fizičar njemačkog istraživačkog centra "2Helmholc Drezder Rozendorf".

"Kada sam vidio rezultate posljednjeg eksperimenta, shvatio sam da je to jedan od najboljih trenutaka u mojoj naučnoj karijeri".

Naučnici su i ranije pokušavali da dođu do ovih saznanja, ali su nailazili na probleme poput velikog pritiska u blizini jezgra.

Kraus i njegove kolege koristili su dvije vrste lasera, jedan optički i jedan sa Iks zracima kako bi proizveli ondulaciju. Talasi su zatim sprovođeni kroz polistiren koji se sastoji od vodonika i ugljenika, kao i Uranov i Neptunov okean.

"Prvi manji i slabiji talas zamijenio je jači", rekao je Kraus u saopštenju za medije. Kombinacija dva talasa stvorila je jak pritisak, a zatim i temperaturu od 8.500 stepeni. U tom trenutku dijamanti počinju da se formiraju.

Proces je trajao dio sekunde, a dijamanti nijesu bili veći od jednog nanometra. Kraus vjeruje da su dijamanti koji se fotmiraju na Uranu i Neptunu veći, dok proces u kome nastaju mnogo duže traje, piše Washington post.

Naučnici ističu da će se laserima omogućiti čistija proizvodnja i lakša kontrola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније