Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

16. 10. 2017. 16:22 >> 15:52

U HOLANDIJI

Benzinci i dizelaši nepoželjni od 2030.

Holandska vlada planira da zabrani prodaju novih automobila sa benzinskim i dizel motorima od 2030. kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida u toj zemlji.

Vlasti u Holandiji žele da 2030. postignu da se CO2 emisija smanji za 49% u poređenju sa nivoom iz 1990. godine i vjeruju da će zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem doprinijeti da se taj cilj realizuje.

Holanđani nijesu usamljeni u svojoj namjeri, s obzirom da se i neke druge zemlje kreću u istom pravcu. Među njima su Francuska i Velika Britanija koje planiraju da zabrane nove benzince i dizelaše do 2040.

Zabrana prodaje automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorijevanjem samo je jedna od mjera za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Druga važna odluka vlasti jeste postepeno zatvaranje svih termoelektrana u ovoj državi do 2030. godine.

Kako se Holanđani u velikoj mjeri oslanjaju na automobile kao prevozno sredstvo, u narednim godinama električna vozila trebalo bi da postepeno zamijene ona opremljena benzinskim i dizel motorima.

Trenutno, procenat električnih automobila na holandskim putevima nije veliki i iznosi svega 6,4% ukupnog voznog parka. Ipak, u 2016. zabilježen je rast prodaje vozila na struju od 47% u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje da je sve više vozača zainteresovano za ovu vrstu automobila, prije svega zahvaljujući stimulativnim mjerama države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније