Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila: M.L.B. [ tportal.hr ]

02. 12. 2017. 10:25   >>  09:59

PUNJENJE ZA 12 MINUTA

Nova "munjevita" baterija

Novi materijal za izradu baterija ne samo da ubrzava punjenje, već i produžava životni vijek jednog punjenja uređaja. Baterije su, štaviše, zbog postojanosti na povišenim temperaturama, idealne za električna vozila.

Samsung je objavio najnovije otkriće sa Samsungovog instituta za tehnologiju - takozvanu "grafensku loptu".

Nova baterija koja koristi ovu tehnologiju puni se čak pet puta brže od litijum-jonske baterije kakvu koristi velika većina savremenih mobilnih telefona.

Grafen takođe povećava kapacitet baterije za 45 odsto, što je zaista mnogo. "U teoriji, grafenskoj bateriji potrebno je oko 12 minuta za puni ciklus punjenja", navodi se u medijima.

"Baterije mogu da održe stabilnu temperaturu od 60 stepeni Celzijusovih, što je apsolutno savršeno za električna vozila", dodaje se.

Kompanija takođe tvrdi da je grafen sto puta efikasniji provodnik od bakra, pa zbog toga predstavlja 'savršeni' materijal za brzo punjenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније