Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Objavio: O.Z. ]

05. 02. 2018. 23:08   >>  23:06

NAUČNICI U PROŠLOSTI

Bizarno eksperimentisanje na sebi

Zbog sporog napretka medicine i nedostatka "volontera", naučnici i istraživači su u prošlosti bili prisiljeni da eksperimentišu na sebi. Neki od eksperimenata su bili izuzetno opasni, a ponekad i smrtonosni...

Randolf Lovlis II

Američki hirurg istraživao je dejstvo visinskog leta na tijelo tokom Drugog svjetskog rata. Već tada je razvio masku s kiseonikom za padobrance, a posmatrao je kako ljudi gube svijest nakon skakanja iz aviona na visini od 12.000 metara.

Ipak, vjerovao je da su slabići, pa je istu stvar uradio i sam i tek onda preporučio nošenje maske.

Maks Jozef fon Petenkofer

Medicinski istraživač iz 19. vijeka vjerovao je da sama bakterija nije dovoljna da prouzrokuje koleru - bolest koja dovodi do teške dijareje.

Zato je popio koktel bakterija kolere, koji je napravio od tečne stolice preminulog pacijenta. Oboleo je u roku od 24 sata, ali se bolest ispoljila u blažem obliku. Nije mu bilo žao jer je to radio s ciljem da "podigne svijest o higijenskim standardima u društvu".

J.B.S. Holdejn

Britanski genetičar bio je poznat po svojoj "uvrnutosti", pa je tako pio sonu kiselinu da vidi kako djeluje na mišiće. Vojska ga je zaposlila radi liječenja dekompresijske bolesti nakon ronjenja.

Umjesto praćenja iskusnih ronilaca, Holdejn se sam upustio u eksperiment u posebnoj komori koju je izgradio, a završio je s teškim povredama kičmene moždine i probušenim bubnim opnama. Slično su radili njegov otac i sestra, a porodični moto im je vjerovatno bio da bez patnje i žrtvovanja nema velikog uspjeha.

Džon Hanter

Slavni britanski ljekar iz 18. vijeka liječio je i Lorda Bajrona, Bendžamina Frenklina i kralja Džordža III. Tada su polne bolesti bile enigma, a on je vjerovao da su gonoreja i sifilis dva oblika iste bolesti.

Da bi to dokazao, ubrizgao je direktno u svoj penis gnoj čoveka zaraženog gonorejom. Ubrzo su se razvili simptomi gonoreje, ali i sifilisa, čime je naizgled dokazao svoju tvrdnju. Ono što nije znao jeste da je pacijent od kojeg je sakupio uzorak imao i sifilis bez simptoma...

Henri Hed

Britanski neurolog istraživao je oporavak nerava nakon oštećenja, a neki od njegovih eksperimenata uključivali su sječenje sopstvene ruke i povređivanje nerava kako bi godinama nakon toga pratio koliko je potrebno da se vrati osjećaj u ruci.

Sve to je radio jer nije bio zadovoljan izvještajima pacijenata s istim stanjem, s obzirom na to da nisu poznavali medicinski žargon. Drugi eksperiment je bio potapanje penisa naizmjenično u vruću i ledenu vodu.

Santorio (Santorio Santorii)

Italijanski naučnik Santorio iz 16. vijeka proveo je doslovno 30 godina mjereći se na vagi kako bi proučio rad ljudskog metabolizma.

Sagradio je ogromnu vagu na kojoj je provodio većinu dana i u detaljno bilježio koliko je popio tečnosti i pojeo hrane, a bilježio je i količinu svoje velike i male nužde. Njegove studije utrle su put razumijevanju metabolizma, a Santorio je i prvi čovjek koji je redovno mjerio svoju stolicu.

(express.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније