Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavio: F.R.

09. 02. 2018. 23:45 >> 01:22
2

RUSIJA

Naučnici "rudarili" bitkoin u nuklearci

Nekoliko naučnika ruskog nuklearnog postrojenja Sarov uhapšeno je pošto su navodno pokušali da "rudare" kriptovalutu bitkoin na jakim kompjuterima u tom strogo čuvanom centru.

Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) uhapsili su osumnjičene kada su pokušali da iskoriste neke od najmoćnijih super-kompjutera u Rusiji za sticanje vrijednih bitkoina, navodi BBC.

Federalni nuklearni centar u Sarovu, na zapadu Rusije, zatvorena je oblast i pod specijalnim je bezbjednosnim režimom.

"Došlo je do neovlašćenog pokušaja korišćenja kompjutera u privatne svrhe, uključujući takozvano 'rudarenje' (bitkoina)", saopštio je Centar u Sarovu.

Super-kompjuter ne bi trebalo da bude povezan na internet iz bezbjednosnih razloga, a kada su naučnici pokušali da to učine, momentalno je obaviješteno bezbjednosno odjeljenje nuklearnog centra.

"Koliko znamo, protiv njih je pokrenuta krivična istraga", rečeno je iz Centra za Interfaks.

Prva atomska bomba Sovjetskog Saveza proizvedena je upravo u Sarovu, za vreme komunističkog diktatora Josifa Staljina.

Sarov je u vrijeme Hladnog rata bio državna tajna i nije se nalazio na sovjetskim mapama, a posebne dozvole za ulazak u Centar Rusima su potrebne i danas.

Nuklearni centar Sarov je 2011. nabavio super-kompjuter koji je u tom trenutku bio 12. najmoćniji računar na svijetu, navodi Frans pres.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније