Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

18. 02. 2018. 10:14 >> 12:55
3

NAUČNICI SAOPŠTILI

"Teslin auto će se sudariti sa Zemljom"

Teslin crveni roudster u budućnosti bi svoj put kroz svemir mogao da završi tamo gdje je i počeo - sudarom sa Zemljinom atmosferom, pokazali su proračuni naučnika sa Univerziteta u Torontu.

 

Nakon što je poletio na raketi "falkon hevi", automobil se sada nalazi oko tri miliona kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao da ostane zauvijek. Međutim, simulacije pokazuju da će ovo svemirsko tijelo završiti svoj put mnogo ranije.

"Tesla će vjerovatno udariti u Zemlju za nekoliko desetina miliona godina", izjavio je Hano Rejn za Nacionalnu geografiju.

Rejn je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasifikovan kao svemirsko tijelo. Riječ je o procjeni koja pokazuje da će orbita presjecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetama mijenjati smjer automobila. To cijelu stvar čini još težom za predviđanje, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najvjerovatnijeg scenarija.

Njihov proračun tako pokazuje da automobilu preostaje "samo" par desetina miliona godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći pored nas, i to između Zemlje i Mjeseca, i da će moći da se vidi teleskopom. Takvih susreta će biti dosta, ali kasnije će stići i bliski prolasci pored Venere i Marsa, a svaki taj susret promijeniće orbitu automobila.

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, postoji šest odsto vjerovatnoće da se auto za milion godina sudari sa Zemljom. Za tri miliona godina izgledi će porasti na 11 odsto, a Rejn objašnjava da vjerovatnoća za sudar vremenom raste.

S njegovom procjenom slaže se i Renu Malhotra sa Univeziteta u Arizoni, koji je objasnio da se automobil sada ponaša kao i svaki prirodni objekat otprilike iste veličine.

U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine, i takvi sudari su beznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on vjeruje da će najvjerovatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem, za par miliona godina.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније