Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

S.Đ. [ 24sata.hr ]

20. 02. 2018. 12:10   >>  12:07 1

ZAMJENA POLOVA

Sjeverni pol postaće južni

Proces zamjene polova je uobičajen u Zemljinoj prošlosti. To se dešava svakih 200.000 do 300.000 godina, no posljednji put se to dogodilo prije 780.000 godina.

Magnetsko polje Zemlje oslabilo je 15% posljednjih 200 godina, a naučnici zbog toga strahuju da bi se Zemljini polovi mogli zamijeniti.

Zamjena polova je normalna pojava u dugoj Zemljinoj istoriji. Uobičajeno je da se izmijene svakih 200.000 do 300.000 godina, no posljednja promjena dogodila se prije 780.000 godina, što bi moglo značiti da je uskoro za to vrijeme, piše Dejli Mejl.Opažanja naučnika koji su preko satelita pratili promjene u kori Zemlje zaključili su da otopljeno gvožđe i nikal upijaju energiju iz kore tačno na mjestima gdje se generišu magnetska polja.

No, šta će se dogoditi ako se doista polovi zamijene?

1. Nove migracije i navigacije

Neke životinje, poput kitova i ptica, vjerovatno će koristiti magnetska polja za nove migracije, a mogle bi čak razviti nove metode navigacije.

2. Jače zračenje

Povećalo bi se zračenje iz svemira, zbog čega neki naučnici najavljuju dvostruko povećanje oboljenja od raka. No, profesor Ričard Holm kaže kako će to zračenje i dalje biti manje opasno od "ležanja na plaži cijeli dan".
"Dakle, ukoliko se to i dogodi, najbolja vrsta zaštite će biti veliki šešir" - objašnjava Holme.

3. Potpuni nestanak struje

Zbog slabljenja magnetskog polja, naučnici sve više insistiraju na pronalasku održive energije koja bi mogla spriječiti potpuni nestanak struje jednom kad se polovi zamijene.

4. Klimatske promjene

Danski naučnici vjeruju kako klimatske promjene kojima prisustvujemo već godinama nijesu posljedica ugljendioksida, već najava zamjene polova. No, ozonske rupe bi se povećale i trebalo bi nam puno dulže da ih 'zakrpimo'.

5. Zemlja će postati kao Mars

Kroz milijardu godina Zemlja bi od 'okeanskog svijeta' mogla postati vrlo suva planeta koji ne može podržavati oblike života.
Naučnici ipak poručuju da ništa od toga nije u potpunosti sigurno, budući da se proučavanjem Zemlje bave otprilike 170 godina, što je mali period da bi nešto mogli sa sigurnošću potvrditi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније