Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ krstarica.com ]

23. 02. 2018. 12:42 >> 12:39

NAUČNI USPJEH

Stvorena nova vrsta banana

Australijski naučnici stvorili su banane koje su toliko bogate provitaminom A, da je vrlo vjerovatno da bi one ubuduće mogle spasiti živote stotinama hiljada djece koja umiru od nedostatka tog vitamina.

Kako prenose mediji u regionu, nova vrsta banana ima jestivi dio zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče s Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A. Preuzeti geni iskombinovani su sa najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa vrlo malo vitamina ili bez njih, ali koje se mogu konvertovati u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je posljednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa (Bill Gates). Ti elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana, izjavio je vođa istraživanja Džejms Dejl (James Dale).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније