Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ.

22. 02. 2018. 12:49   >>  12:47

SLUŠAJTE BAKE

Sujevjerja koja je dokazala nauka

Iako smo o nekim stvarima slušali i od baka i od mama, uvijek smo vjerovali da su to sujeverja. Nauka je dokazala da smo u mnogim slučajevima, savjeti koje smo dobijali od baka tačni.

Ne drži torbu na podu jer nećeš imati novca. Ne ostavljaj otvoreni kišobran u prostoriji, to donosi nesreću. Popij čašu mlijeka da bi bolje spavao… I tako redom.

Ipak, nauka je u nekim slučajevima dala za pravo “bapskim pričama” i dokazala da nijesu sva praznovjerja posve šuplja. Pa krenimo u raskrinkavanje „mitova“…

Pileća supa kao lijek

Svi smo čuli od baka da nam, kada se prehladimo, valja jesti pileću supu. Ispostavilo se da ima neke istine u tome. Iako vas pileće supa neće posve izliječiti od prehlade, ipak će ublažiti neke od simptoma.

Naučnici su otkrili da pileća supa zaista može usporiti aktivnosti bijelih krvnih zrnaca koja su odgovorna za upale. Zato, samo naprijed… tanjir tople pileće supice pred sebe i – prijatno!

Ovo je istina – nauka je dokazala da dječaci majkama zadaju više bola tokom porođaja nego djevojčice.

Jedna irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje rađaju dječake imaju veće šanse za komplikacije pri porođaju, što vodi k većem broju hitnih carskih rezova. Studija, naime, nudi odgovor da je to stoga što su dječaci uglavnom veći i teži od djevojčica i imaju veće glave.

Jedna jabuka na dan

Ovo smo već toliko puta čuli, a vjerovatno i pomislili kako je još jedna izmišljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi spriječili ili odgodili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine.

Dakle, nakon pileće supice pojedite i jednu jabuku.

Čokolada olakšava predmenstrualne grčeve

Pokazalo se da ona silna potreba za čokoladom prije početka menstrualnog ciklusa zapravo potiče iz fizioloških razloga.

Studije govore da čokolada sadrži hranjive stvari i antioksidante poput anandamida, koje mogu imati smirujući učinak i održavati bol u ravnoteži s ostalim raspoloženjima. Dakle, žene i djevojke, zbog komadića čokolade ne morate imati osjećaj krivice.

Vruće kupke oštećuju spermu

Ako s partnerom pokušavate napraviti bebu, onda se potrudite da vaš muškarac ne ulazi u toplu kupku prije samog čina. Bake za to znaju već odavno, a nauka je za to saznala nedavno.

Jedna studija iz 2007. pokazala je da su muškarci kojima je sperma testirana nakon 30 minuta provedenih u toploj kupki, imali vrlo loše rezulatate, dok je odricanje od tople vode poboljšalo proizvodnju spermatozoida.

Zato, ako planirate prinovu što dalje od vruće kupke.

Štucavica u trudnoći znak je da beba ima puno kose

Ovo ste sigurno čuli, čak i ako još nemate djecu jer verovatno i nema starije žene koja u to ne vjeruje. Ovaj mit potvrdili su i doktoriiz bolnice Džon Hopkins u Baltimoru.

Oni su sproveli istraživanje ne bi li pobili ovo verovanje, no dokazali su sasvim suprotno. Rezultat je govorio da povećan nivo hormona, koji izaziva štucavicu, u stvari uzrokuje rast bebine kose.

Pun mjesec

Stoljećimja se prepričava i bapska priča prema kojoj djeca “malo poblesave” kada je pun mjesec. Drugim riječima, ljudi, ali i životinje menjaju raspoloženje u vreme punog meseca.

Naučnici tek treba da dokažu da su ponašanje, plodnost i natalitet uslovljeni lunarnim obrascem. No, jedna je studija dokazala da neki ljudi teže spavaju u vrijeme punog mjeseca, čak i kada spuste roletne na prozoru spavaće sobe.

Klin se klinom izbija

Ako ste pretjerali s pićem prethodne noći i osjećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah “vratite na konja” i popijete jedno piće kako biste se riješili mamurluka.

Nauka ih i u tome potvrđuje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj način može povećati opasnost od zavisnosti od alkohola.

Zato, postoji drugi savjet: popijte veliku čašu vode prije odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

Brojite ovce da lakše zaspite

Stare su žene govorile djeci koja ne mogu zaspati da sklope oči i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu. Za dokaz ovome nije čak potrebna ni naučna studija.

Naime, upotreba vizualizacije ili mentalnih slika svakako može pomoći da brzo otputujete u “zemlju snova”. Kako? To vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane s nesanicom.

Sir može izazvati čudne snove

Dugo se vjerovalo da je riječ o običnom mitu – to da konzumiranje sira prije spavanja može izazvati čudne snove – no jedna britanska studija govori drugačije. Testirano je 200 ispitanika koji su prije spavanja jeli različite vrste sira. Većina ih je potvrdila da su imali vrlo čudne snove.

Masnije ribe su zaista hrana za mozak

Veza između omega-3 masnih kiselina i masnijih riba zaista postoji i dobro je poznata. Masne kiseline koje se nalaze u ribi dokazano poboljšavaju konduktivnost između moždanih stanica i time poboljšavaju rad mozga.

Jedno je istraživanje čak pokazalo da redovnom konzumacijom ribe mozak raste.

(Avaz.ba)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније