Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Objavila M.L.B. [ B92.net ]

02. 03. 2018. 23:41   >>  23:39

NAUČNICI IZNENAĐENI

Otkrivena kolonija pingvina na Antarktiku

Na istočnom Antarktiku otkriveno je milion i po adelijskih pingvina, saopštili su naučnici.

Samo 160 kilometara daleko na zapadnom Antarktiku iste vrste su u izumiranju zbog topljenja leda uzrokovanog globalnim zagrijavanjem.

Sada se ispostavilo da su ostrva Danger domaćini više od 750.000 uzgojnih parova adeli pingvina, što je više od broja njih koji su ostali u regionu, objasnio je naučni tim sa Univerziteta Stoni Bruk u časopisu Scientific Reports.

Kada su podaci satelita pokazali prisustvo preko milion pingvina na ostrvima naučnici su mislili da je greška.

“Bili smo iznenađeni da vidimo toliko pingvina, posebno zato što neka od tih ostrva nikada nisu bila domaćini pingvinima.“

Ostrva se nalaze na vrhu Antarktika, bliže Južnoj Americi, rijetko su posjećena, a kolonija pingvina otkrivena je zahvaljujući satelitima za praćenje Zemlje.

"Ne zovu se za džabe Opasna ostrva", objasnila je Heder Linč sa Univerziteta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније