Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ CNN/Index.hr ]

16. 03. 2018. 12:00   >>  11:55 2

NASA ISTRAŽIVALA

Identični blizanci - različita DNK

Prije tri godine NASA je počela "Twins Study" (studiju blizanaca), odnosno istraživački program u kome su učestvovala dvojica astronauta koji su braća blizanci. Jedan od njih, Skot Keli (Scott Kelly), proveo je godinu dana u svemiru, dok je drugi, Mark godinu dana ostao na Zemlji. NASA je prema preliminarnim zaključcima utvrdila kako nekad identični blizanci više nijesu identični.


Transformacija sedam posto Skotovih gena ukazuje na dugoročne promjene u genima koje su povezane s najmanje pet bioloških funkcija u organizmu, javlja CNN.

Najnoviji preliminarni rezultati objavljeni su u januaru ove godine, dok je lani NASA objavila prvi dio preliminarnih rezultata. Sve u svemu, rezultati dobijeni ove godine potvrđuju rezultate iz prethodne godine, ali daju i neke nove podatke.

Da bi mogli pratiti fizičke promjene uzrokovane boravkom u svemiru, naučnici su mjerili Skotove metabolite, koji su potrebni za održavanje na životu. Potom, mjerili su citokine koje proizvode ćelije imunog sistema te proteine koji pokreću svaku ćeliju.

Istraživači su otkrili kako se let u svemir povezuje sa stresom nastalim usljed pomanjkanja kiseonika, povećanim upalama i dramatičnim promjenama u hranjivim supstancama što su sve faktori koji utiču na gene.

Aktivirali se "svemirski geni"

Kris Mejson (Chris Mason) iz "Weill Cornell" škole za biomedicinu, informisao je o aktivaciji Skotovih "svemirskih gena".

Kako bi bolje razumjeli genetsku dinamiku svakog od blizanaca, Mejson i njegov tim su se fokusirali na hemijske promjene do kojih je došlo u njihovoj RNK i DNK. Sekvenciranje cijelog genoma otkrilo je kako je svaki blizanac imao više od očekivanih mutacija u svom genomu, na stotine njih.

Iako se 93 posto Skotovih izražaja vratilo u normalu kada se vratio na Zemlju, pedeset od nekoliko stotina "svemirskih gena" ostao je nepromijenjen. Za neke od tih mutacija, koje se pronalaze samo nakon leta u svemir, vjeruje se kako ih uzrokuje stres kojem je organizam izložen za vrijeme leta u svemir. Kako se geni pale i gase, može doći do promjene funkcije u ćelijama.

Jedna od najvažnijih promjena u Skotovim ćelijama bila je hipoksija, odnosno nedovoljna količina kiseonika u tkivu, do čega je najvjerojatnije došlo zbog manjka kiseonika i velikih količina ugljen-dioksida. Moguće je i da je došlo do štete u mitohondrijima, što pokazuje mitohondrijski stres i povećane razine mitohondrija u krvi.

Mejsonov tim uočio je promjene i u Skotovim telomerima, kapicama na kraju svakog hromozoma koje se smatraju markerima biološkog starenja. Prvo je došlo do velikog porasta u prosječnoj dužini svake dok je bio u svemiru, a potom je došlo do značajnog smanjenja oko 48 sati nakon što je sletio na Zemlju te se stanje gotovo u potpunosti vratilo u stanje kakvo je bilo prije leta u svemir, javlja CNN.

Naučnici vjeruju da su promjene u telomerima, ali i oštećenja na DNK i šteta na ćelijama koje je DNK popravila uzrokovani radijacijom i restrikcijom u kalorijama.

Istraživanje je važna priprema NASA-i za planiranje putovanja na Mars

Dodatno, tim je otkrio promjene u Skotovim nivoima kolagena, grušanju krvi i formaciji kostiju za koju pretpostavljaju da je došlo zbog promjene u tečnostima i boravka u prostori bez gravitacije. Istraživači su zabilježili i hiperaktivnost imunog sustava, za koji smatraju da je toliko aktivan jer je bio izložen radikalnu drugačijem okruženju, svemiru..

Ova studija pomaže NASA-i da stekne uvid u to šta bi se dogodilo ljudskom organizmu ako bi boravio u svemiru duže od uobičajenih šest mjeseci. Deset grupa naučnika rade na prikupljanju širokog spektra informacija o zdravlju Keli blizanaca, uključujući bakterije u želucu, sastav kostiju i imunitetni sustav koji bi mogli biti pogođeni životom van planete.

Kelijeva jednogodišnja misija u svemiru bila je naučna prekretnica u planiranju trogodišnje misije na Mars, poručili su iz NASA-e.

Istraživanje kako se ljudsko tijelo prilagođava bestežinskom stanju, izolaciji, radijaciji i stresu uzrokovanim letom u svemir je potrebno prije nego što astronauti krenu na putovanja koja bi bila tri puta duža od boravka Skota Kelija u svemiru.

                                             

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније