Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ vesti-online.com ]

31. 03. 2018. 20:20 >> 20:20

MASK SMATRA

Moramo postati interplanetarna vrsta

Brutalna i ratnička istorija čovječanstva pružaju opravdanje za težnju ka kolonizaciji Mjeseca i Marsa, smatra Ilon Mask. Milijarder i preduzetnik već dugo ističe da je osnovao Spejs x 2002. prvenstveno kako bi pomogao čovječanstvu da postane multiplanetarna vrsta. Taj džinovski korak bi smanjio mogućnost istrebljenja vrste.

Ljudska civilizacija se suočava sa mnogo prijetnji, od udara asteroida i klimatskih promjena do podivljale vještačke inteligencije, upozoravao je Mask tokom godina, a nedavno je ukazao na nemogućnost da se složimo međusobno kao još jedan užasavajući faktor.
"Prošlog vijeka imali smo dva masivna svjetska rata, tri ako računamo Hladni rat. Mislim da je malo vjerovatno da nikada više nećemo imati svjetski rat" - rekao je Mask ovog mjeseca na festivalu SXSW u Ostinu u Teksasu.

On je podvukao da ne predviđa trenutni globalni konflikt, već da samo kaže da je vjerovatno da će doći do sukoba u nekoj tački u budućnosti, s obzirom na ljudsku istoriju.

"Kad i ako dođe do sljedećeg velikog rata, planeta bi mogla da završi u "mračnom dobu". A onda želimo da se osiguramo da ima dovoljno sjemena ljudske civilizacije negdje drugdje, da vrati civilizaciju nazad i možda skrati dužinu mračnog doba. Mislim da bi baze na Mjesecu i Marsu bile izuzetno važne u pomoći u regenerisanju života ovdje na Zemlji" - rekao je Mask, dodajući da vrijedi postaviti objekte na oba svijeta, jer sa svakom bazom smanjujemo naše rizike.

SpejsX trenutno pravi ogromnu raketu BFR, koja se može ponovo upotrijebiti, a čiji je glavni cilj da kolonizaciju Marsa učini ekonomski izvodljivom, piše Spejs.

Ako sve prođe kako treba sa razvojem te rakete, prva ljudska posada mogla bi da krene put Marsa već 2020-tih.

Ipak, svjetski rat i "mračno doba" nijesu prvi na listi Maskovih brika. On je nedavno još jednom ukazao na opasnosti vještačke inteligencije i istakao da je ona veća od nuklearnog oružja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније