Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

31. 03. 2018. 23:55 >> 23:51

UBRZAVAJU INOVACIJE

Majkrosoft se fokusira na vještačku inteligenciju

Kompanija Majkrosoft (Microsoft) se intenzivnije okreće razvijanju vještačke inteligencije i 'oblaka', dok će najpopularniji operativni sistem na svijetu, Windows, u budućnosti kompanije biti u drugom planu.

Izvršni direktor Majkrosofta, Satja Nadela, najavio je takve planove u jučerašnjem dopisu upućenom svim zaposlenim u kompaniji, prenosi SEEbiz.eu.

"Predstavljam vam formiranje dva nova inženjerska tima koji će ubrzati naše inovacije i dugoročno bolje služiti potrebama naših klijenata i partnera", naveo je Nadella svoje pismo indikativno naslovljeno "Prigrlimo našu budućnost: inteligentni oblak i inteligentni rub".

Prvi tim, kako je predočeno, kojeg će predvoditi Skot Gutrie, fokusiraće se na dalje razvijanje vještačke inteligencije i pronalaženje boljih rješenja za pohranjivanje podataka u 'oblaku'.

Drugi tim, nazvan Iskustva i Uređaji, vodiće Rajesh Jha, a usmjeriće se na ujedinjavanje uređaja s korisničkim iskustvima. Računarska iskustva, smatraju u Majkrosoftu, mijenjaju se, postaju sve kompleksnija i više nijesu vezana za samo jedan uređaj u jednom trenutku.

Preko različitih uređaja, ličnih računara, laptopova, tableta, pametnih telefona, koje svakodnevno koristimo, iskustvo se prenosi kroz vrijeme i prostor, a Majkrosoftu je cilj da sve savremene potrebe svojih korisnika objedini u koherentno iskustvo, Majkrosoft 365.

Čovjek koji je 21 godinu proveo na čelnoj poziciji Windowsa, Terry Myerson, zbog tih promjena, kako je navedeno, odlazi iz Majkrosofta.

"Za takve promjene promjene Majkrosoft se desetak godina polako odmiče od Windowsa prema vještačkoj inteligenciji, 'oblaku' i analitici", objasnila je za CNN analitičarka, Laura DiDio.

Majkrosoftov direktor finansija, Ejmi Hud, navela je da se višegodišnje investiranje u inovacije na tom planu isplatilo i povećalo prihode kompanije od usluga komercijalnog 'oblaka' u prošloj godini za 56 odsto u odnosu na godinu ranije.

Analitičar Bred Rebek, kazao je za CNN, da će velike preokrete u Majkrosoftu, koji svakako najavljuju novo doba za ovu kompaniju, investitori najvjerovatnije podržati.

Jedna od najvećih investicionih banaka na svijetu, Morgan Stenli, nedavno je najavila da bi Majkrosoft tokom jedne godine mogao dostići tržišnu vrijednost od jednog biliona dolara, najviše zahvaljujući platformi Azure, Majkrosoftovoj usluzi računarskog 'oblaka', kao i programskom paketu Office 365, koji se takođe na njemu zasniva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније