Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ telegraf.rs - Anadolija ]

04. 04. 2018. 12:32   >>  12:26

TELESKOP HABL

Snimljena dosad najudaljenija zvijezda

Naučnici ističu kako je moguće vidjeti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvijezde na toj udaljenosti je jedinstveno. Od Zemlje je dijeli devet milijardi svjetlosnih godina

Naučnici NASA su tokom istraživanja supernove primijetili svjetlo, za koje su naknadno ustanovili da je riječ o posebnoj zvijezdi.

Ustanovljeno je da je riječ o najudaljenijoj pojedinačnoj zvijezdi ikad zabilježenoj. Obično je nemoguće zabilježiti zvijezde udaljenije od 100 miliona svjetlosnih godina, čak i korišćenjem najjačih teleskopa.

Naučnici ističu kako je moguće vidjeti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvijezde na toj udaljenosti je jedinstveno. Naučni tim je predvodio Patrik Keli, astronom s Univerziteta u Minesoti

"Možete vidjeti pojedinačne galaksije, ali ova zvijezda je barem 100 puta udaljenija od sljedeće pojedinačne zvijezde koju možemo analizirati" - kazao je Keli.

 

Taj plavi superdiv nazvan je "Ikar", po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se krila, prema legendi, otopila, jer se previše približio Suncu.

Keli je dodao kako su zvijezdu primijetili prilikom istraživanja supernove koju je otkrio 2014. godine.

Pretpostavlja se da će modernije opremljeni teleskop "Džejms Veb", koji bi u svemir trebalo da bude poslat 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvijezda na toj udaljenosti.

Teleskop Habl je projekt nastao saradnjom NASA s Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније