Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ nezavisne.com ]

25. 04. 2018. 14:33   >>  14:25

I TO SU OTKRILI

Uran zaudara na pokvarena jaja

Da ste kojim slučajem u prilici udahnuti vazduh na Uranu, ne biste se dobro proveli, jer atmosfera te daleke planete ima miris pokvarenih jaja, a glavni razlog za to je sumporovodonik.

Naučnici su dugo raspravljali o prisutnosti tog gasa u atmosferi Urana, ali zahvaljujući mjerenjima teleskopa na Havajima sada su dobili i prvu potvrdu jer su gas zabilježili iznad njegovih oblaka, prenosi BBC i dodaje kako bi ovo otkriće moglo igrati veliku ulogu u načinu formiranja spoljnih planeta Sunčevog sistema.

Iako su ga i prije mjerili teleskopima sa Zemlje, a snimao ga je i Voyager 2, sastav Urana nije bio poznat. Vjerovalo se da gustu atmosferu Urana ispunjavaju sumporovodonik (H2S) ili amonijak (NH3), no nije bilo dokaza.

Teleskopom su sada infracrveno svjetlo s Urana razdvojili na sastavne dijelove, što im je omogućilo da otkriju koji su gasovi upijali svjetlo sa Sunca te da potvrde prisutnost sumporovodonika, navodi se u studiji. S druge strane, gasoviti divovi Jupiter i Saturn uglavnom se sastoje od amonijaka.

“Gušenje i izlaganje temperaturi od minus 200 Celzijusa u atmosferi koja se većinom sastoji od vodonika, helijuma i metana uzeli bi svoj danak i puno prije nego bi uopće mogli osjetiti vazduh na Uranu”, rekao je Patrik Irvin sa Univerzitetu Oksford, prenosi 24sata.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније