Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ dnevno.rs ]

27. 04. 2018. 11:10   >>  11:01

NAUKA POTVRDILA

Drevni Egipćani imali test trudnoće

Prije nekoliko hiljada godina stari Egipćani imali su prirodni lijek za gotovo sve bolesti koje bi ih snašle. Pored liječenja miješanjem ljekovitog bilja, začina, hrane itd. oni su pronašli i način kako da naprave test trudnoće kod kuće.

Tehnika je vrlo jednostavna. Stavljali su zrna pšenice i ječma u činiju, žena koja želi da sazna da li je trudna bi urinirala u to, pokrila činiju krpom i pogledala sljedećeg dana šta se desilo. Ako su zrna proklijala značilo bi da je trudna, a ako ne, trudnoće nije bilo. Imali su čak i teoriju da zavisno od toga koja bi zrna više proklijala mogli su reći o kom se polu djeteta radi.

Istraživači su još 60-tih godina prošlog vijeka potvrdili da je ovaj test 70% tačan, ne puno manje od modernih testova trudnoće, pogotovo onih jeftinijih, ali što se tiče pola djeteta, nijesu pronašli povezanost.

Ovaj drevni test radi na istom principu kao i moderni, primjećivanjem hemijskih promjena koje su prisutne samo u ženi koja je trudna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније