Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

17. 08. 2018. 20:44 >> 21:47
1

NAUČNICI U ČUDU

Otkrivena najtoplija planeta

Nasini naučnici otkrili su najtopliju egzoplanetu sa atmosferom koja sadrži vaporizovani titanijum i gvožđe.

 

Naučnici su došli do nevjerovatnog otkrića – pronađena je do sada najvrelija planeta koja je nazvana Kelt-9b, piše britanski Metro. Stručnjaci u Nasi vjeruju da bi temperatura egzoplanete (planeta izvan Sunčevog sistema) mogla da iznosi oko 4.300 stepeni celizijusa, što govori da je to najtopliji svijet koji je do sada otkriven te da planeta postaje toplija od nekih zvijezda. Za poređenje, temperatura na površini Sunca iznosi preko 5.500° celzijusa.

"Planeta Kelt-9 je gasni džin - velika je kao tri Jupitera, ali je dvaput manje gustine", objasnili su iz Nase.

Naučnici smatraju da je to rezultat jake radijacije koju emituje zvijezda oko koje planeta kruži, jer radijacija atmosferu KELT-9b "naduva kao balon".

Kako je poznato, toplotu uzrokuje zvijezda Kelt, na kojoj su temperature blizu 10.000 stepeni. Ta planta je 30 puta bliže svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu.

Zbog toga što je tako blizu zvijezde Kelt, planeta kruži oko zvijezde samo 36 sati, a iste strane planete su uvjek okrenute prema Suncu.

"Temperature su tako visoke, pa iako je riječ o planeti, ona ima atmosferu zvijezde", rekao je Kevin Heng, profesor na Univerzitetu u Bernu i koautor najnovije studije o Kelt9b koji je objavljen u časopisu Nature.

U atmosferi Kelt-9b pronađeni su gvožđe i titanijum, što govori o vrelini koja isparava iz ove planete.

Planetu je otkrio je tim američkih astronoma, a od Zemlje je udaljena 650 svjetlosnih godina i nalazi se u konstelaciji Labud.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније