Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92 ]

28. 08. 2018. 23:36 >> 23:17

NAKON KLASIČNIH

I halogenke odlaze u istoriju

Nakon što su u jesen 2009. godine u istoriju otišle klasične sijalice, uskoro takva sudbina čeka i halogene.

Naime, od 1. septembra ove godine direktivom Evropske komisije, kojom se potrošači nastoje primorati da koriste energetski štedljiviju rasvjetu, na snagu će stupiti zabrana proizvodnje te vrste sijalica u Evropskoj uniji, piše Glas Slavonije.

Halogenke će, međutim, biti u prodaji sve do isteka zaliha, nakon čega bi na policama evropskih trgovina trebale ostati samo LED sijalice, kao i fluorescentne ili neonske i kompaktno-fluorescentne, kakve se najčešće koriste u kancelarijama i javnim ustanovama.

Zabrana proizvodnje halogenki bila je predviđena još za 2016. godinu, međutim, pod pritiskom interesnih lobija i zbog visoke cijene LED svjetiljki, odložena je za dvije godine. U međuvremenu se i cijena LED sijalica značajno snizila pa mnogi smatraju kako više ne postoje prepreke za odlaganje zabrane.

Iako su LED svjetiljke skuplje od halogenih, što je jedan od argumenata onima koji se protive zabrani proizvodnje halogenih, sva relevantna istraživanja pokazuju kako korišćenje LED sijalica dugoročno donosi značajnu uštedu. Potrošnja energije je i do deset puta manja, veća je mogućnost upravljanja i prilagođavanja a i duži im je životni vijek. Uz nižu cijenu jedina prednost halogenih sijalica je i nešto prirodnija svjetlost, međutim, kako je izbor LED sijalica zaista velik, mogu se pronaći i one s toplijim svijetlom.

Drugi argument protiv ovakvih zabrana je taj da potrošači ne bi smjeli biti uskraćeni za izbor sijalice, tj. da imaju pravo da odluče kakvu će kupiti i koristiti. Potrošačka udruženja smatraju da je uprkos višoj cijeni, uvođenje LED sijalica dugoročno dobra investicija koja se vraća kroz uštedu energije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније