Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

06. 08. 2013. 23:35 >> 23:39

ROVER KJURIOSITI

Proslavljen rođendan na Marsu

Možda nije bilo nikog u blizini kako bi je čuo, ali se na Marsu 5. avgusta mogla čuti izuzetno poznata melodija. Kako bi proslavili godinu od slijetanja na Mjesec Nasini inženjeri uspjeli su da izvedu numeru „Happy birthday to you“ iz rovera Kjuriositi.

„Kjuriositi je na Mars sletio 5 avgusta 2012. godine. Tog dana je rođen na Marsu tako da je to i njegov zvanični rođendan“, izjavila je Florens Tan, glavni električni inženjer zadužen za roverovu hemijsku laboratoriju.

kako prenosi B92 Tan i njene kolege obilježili su najusamljeniji rođendan na svijetu tako što su reprogramirali određene motore na roverovoj hemijskoj laboratoriji kako bi pokušali da stvore zvuk koji bi podsećao na rođendansku pjesmu.

Iako ne postoji snimak Kjuriositijevog slavlja, video prikazuje izvođenje ove numere na identičnoj mašineriji koja se nalazi i unutar rovera.

Iako je slavljenje Kjuriositijevog rođendana isključivo zemaljska stvar, pošto godina na Marsu traje 686.89 dana, NASA može da bude zadovoljna njegovim radom.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније