Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

29. 09. 2018. 11:30   >>  11:08

NA FEJSBUKU

Hakovano 50 miliona profila

Kompanija Fejsbuk saopštila je da je nedavno otkrila hakerske napade kojima je pogođeno oko 50 miliona profila na toj društvenoj mreži.

Fejsbuk je u današnjem blogu naveo da su hakeri koristili opciju "vju ez" (view as) koja korisnicima omogućava da vide kako njihov profil izgleda drugim osobama, navodi Asošiejted pres (AP).

Osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je novinarima da kompanija još ne zna da li su hakeri zloupotrijebili bilo koju informaciju sa korisničkih profila.

On je naveo da za sada nema dokaza da su hakeri iskoristili bezbjedonosne propuste da vide privatne poruke korisnika ili njihove objave.

Kompanija je navela da je preduzela mjere za otklanjanje bezbjedonsnog problema i da je obavijestila nadležne organe.

U cilju rješavanja tog problema, Fejsbuk je oko 90 miliona korisnika "izlogovao" sa društvene mreže i oni će morati ponovo da se "uloguju".

Među njima su svi koji su u prethodnih godinu dana bili dio pretrage u okviru opcije "vju ez".

Fejsbuk navodi da ne zna ko stoji iza hakerskih napada niti lokaciju odakle su izvedeni.

Ovo je najnoviji u nizu bezbjedonosnih problema Fejsbuka koji se od 2016. godine suočio s više kampanja vođenih u cilju dezinformisanja korisnika i uticanja na njihove stavove.

Zakerberg je u aprilu svjedočio u Kongresu SAD, a u maju i u Evropskom parlamentu, o zloupotrebama ličnih podataka miliona korisnika Fejsbuka, pošto se saznalo da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem te društvene mreže, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније