Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92.net, objavila B.B. ]

29. 09. 2018. 15:20 >> 14:59
1

NASA UPOZORAVA

Zemlji prijeti čak 950 asteroida

Gotovo hiljadu asterioida dovoljno je veliko da napravi globalnu katastrofu ukoliko se sudari sa Zemljom, upozoravaju iz NASA-e, ali i nagovještavaju da asterioidi mogu da promijene putanju, ukoliko se na njih djeluje na vrijeme.

Lindli Džonson iz NASA-e, kazao je da se NASA nada da će za svoj program dobiti dodatnih 76 miliona funti od administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, kako bi mogla da "odbrani" Zemlju od galaktičkog kamenja.

Mnogi stručnjaci se plaše da je previše asteroida koji ozbiljno mogu ugroziti našu planetu.

I dok je Tramp najavio da će NASA-u u njenim planovima, Kongres SAD baš i nije saglasan sa američkim predsjednikom.

Naučnici kažu da se u oko 30 miliona milja oko Zemlje nalazi bar 10.000 asteroida veličine fudbalskih terena, prenosi "Daily Star".

"Čak 950 njih toliko je veliko da mogu da izazovu globalnu katastrofu", rekao je Džonson.

Čak i predmeti dužine 140 metara ili više mogli bi da dovedu do katastrofe, a takvih je, navodi NASA čak 8.303, prenosi "Politiko".

"Ako bi se ti udari desili u gradovima to bi bila takva katastrofa kakvu ne možemo ni da zamislimo", rekao je Džonson i dodao da je prije 30 godina bilo samo nekoliko asteroida za koje se smatralo da su opasni.

"To je zato što niko zaista nije pogledao čega sve tamo ima. Sve što treba da uradimo je da promijenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno prije samog udara, asteroid će promijeniti svoju orbitu i neće nam biti prijetnja", objasnio je on, prenosi B92.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније