Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta, objavila B.B. ]

02. 10. 2018. 19:32 >> 19:13
1

ISTRAŽIVANJA NASA-E

Dugačka putovanja u svemir još nemoguća

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA, što dovodi u ozbiljnu sumnju mogućnost ljudskog odlaska na Mars ili dalje.

Kako piše britanski Independent, ranije studije su govorile o tome da bi takva putovanja mogla prilično oštetiti ljudski mozak i dovesti do ubrzanog starenja.

U okviru istraživanja, miševi su bili izloženi istoj vrsti svemirske radijacije koja bi očekivala ljude na dugim svemirskim putovanjima.

Takva radijacija bi na tkivu u stomaku načinila štetu koja bi dovela do dugoročnih funkcionalnih promjena, a naznačena je i zabrinutost da bi kosmonauti imali veliki rizik od dobijanja raka stomaka i debelog crijeva.

"Teški joni, poput jona gvožđa ili silicijuma, štetni su zbog svoje veće mase u odnosu na fotone bez mase koji su najčešći na Zemlji, kao i protone male mase u svemiru. S trenutnom zaštitnom tehnologijom teško je zaštiti kosmonaute od štetnih efekata radijacije teških jona" ističe se u istraživanju.

"Iako se ljekovima možda može djelovati protiv takvih efekata, takav lijek još nije pronađen", rekao je naučnik Kamal Data, koji je radio na istraživanju.

Prema njegovim riječima, kratka svemirska putovanja, poput odlaska na Mjesec, ne izlažu ljude prevelikim oštećenjima, ali i da je prava briga "trajna povreda s dugačkog puta na Mars ili drugih misija u svemiru koje bi trajale još duže".

On je naveo da je potrebno u potpunosti razumjeti sve eventualne efekte svemirskih putovanja da bi se budući putnici mogli adekvatno zaštititi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније