Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta ]

08. 10. 2018. 18:51 >> 18:42

SVEMIRSKI TELESKOP

Habl "pogođen" mehaničkim kvarom

Kvar na jednom od žiroskopa svemirskog teleskopa Habl stvorio je ozbijne probleme u njegovom usmjeravaju, saopštila je danas američka svemirska agencija NASA.

Kako je navela agencija, jedan od žiroskopa na teleskopu Habl pokvario se prošlog petka. Teleskop je stavljen u takozvani "siguran" položaj kada su isključeni svi sistemi koji nijesu neophodni. To znači da su na čekanju sva naučna posmatranja.

Nasa ja saopštila da kontrolori misije rade na tome da poprave 28 godina star teleskop. Žiroskopi su potrebni da se Habl održi usmjeren u odgovarajućem pravcu, dok se obavljaju posmatranja.

Astronomi koriste opservatoriju u orbiti da posmatraju kosmos, otkrivaju daleke sunčeve sisteme kao i galaksije i crne rupe.

Habl je lansiran 1990. godine, i imao je i ranije problema s žiroskopima. Astronauti su u svemirskoj šetnji zamijenili svih šest žiroskopa 2009.

Teleskop može da radi sa čak jednim ili dva žiroskopa, ali to ostavlja malo prostora za dodatne kvarove.

Teleskop, projekat koji je nastao saradnjom američke i evropske svemirske agencije, nalazi se u Zemljinoj orbiti i prikuplja naučne informacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније