Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, objavila: B.B. ]

09. 10. 2018. 19:07 >> 18:53

ODLUKA SVJETSKOG PRETRAŽIVAČA

Gasi se društvena mreža Gugl+

Gugl će zatvoriti društvenu mrežu Gugl+ i postrožiti mjere razmjene podataka, nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Guglovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Guglovom blogu.

Kako se dodaje, nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrijebio.

Vol strit žurnal prethodno je izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Guglove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio da ne obavijesti javnost o sigurnosnom problemu, zbog straha od regulatorne istrage.

U Guglu strahuju da bi objava problema proizvala poređenje s curenjem podataka o Fejsbukovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše žurnal, dodajući da je izvršni direktor Sundar Pičai obaviješten o problemu.

"Korisnici imaju pravo da budu obaviješteni ako su njihovi podaci možda kompromitovani", kazao je izvršni direktor pravne kompanije "CyZen Jacom Lehmann".

U Guglu nijesu željeli da komentarišu informaciju o curenju podataka, osim onoga što je objavljeno na blogu.

U toj su objavi u ponedjeljak naveli da je bag pušten u sastav prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje, pol i dob. Istakli su, takođe, da ne mogu pouzdano navesti koliko je korisnika zahvaćeno problemom, jer čuvaju podatke samo dvije sedmice.

Prema njihovim navodima, analiza izloženih podataka pokazala je da nije ispunjen nijedan interni kriterijum koji bi nalagao objavu problema, uključujući mogućnost tačnog utvrđivanja identiteta korisnika, dokaze o zloupotrebi podataka, odnosno eventualne mjere koje bi inženjeri ili korisnici mogli preduzeti kako bi se zaštitili.

Iz Gugla su u ponedjeljak objavili i nekoliko mjera kako bi ograničili raspon podataka dostupnih inženjerima koji nude mobilne aplikacije u Play Storeu, odnosno dodatne aplikacije za slanje i organizovanje poruka putem Gmejla.

Tako aplikacije u ponudi Play Storea više neće imati pristup tekstualnim porukama i dnevniku poziva, osim u slučaju da je riječ o aplikaciji za telefonske pozive, odnosno slanju poruka programiranih na uređaju korisnika.

Dodatne funkcije dostupne korisnicima Gmejla od iduće godine više neće uključivati mogućnost prodaje korisničkih podataka i podlijegaće obaveznoj nezavisnoj sigurnosnoj procjeni koja će stajati od 15 do 75 hiljada dolara, navode u Guglu.

Gugl+ pokrenut je 2011. godine kao konkurencija Fejsbuku.

Gugl+ kopirao je Fejsbuk ažuriranjem statusa i vijestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije skupina prijatelja u "krugove". Uprkos tome, odaziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Društvena mreža ostaće i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje kupe G Suite, skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније