Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index,hr, objavila B.B. ]

29. 10. 2018. 10:29 >> 10:07

IZUM NAUČNIKA IZ KALIFORNIJE

Uređaj pravi pitku vodu iz vazduha

Uređaj koji je dizajnirao tim američkih eksperata iz Kalifornije, može stvoriti, u nekim slučajevima, i do hiljadu litara vode, stvarajući je doslovno iz vazduha.

Uređaj, prigodno nazvan Skywater (Nebeska voda), proizveo je "Skysource/Skywater Allinace", kojeg čini tim eksperata za održivost iz Venicea, Kalifornija. Ovaj tim je za svoj uređaj dobio i nagradu od 1,5 miliona dolara.

Skywater uređaji, koji se nalaze u velikim metalnim kutijama, atmosferični su generatori vode koji rade tako da kondenziraju vodenu paru iz atmosfere i pretvaraju je u pitku vodu.

Uređaji rade na solarnu električnu energiju ili na biogorivo. A zavisno od modela, mogu se koristiti za domaćinstva, farme ili kao pomoć u vanrednim stanjima, piše CNN.

Ovi izumitelji su dobili nagradu "Water Abundance XPRIZE" koja im je uručena u subotu, a dodijelila im je neprofitna organizacija "XPRIZE" iz Kalifornije, koja, inače, organizuje takmičenja s milionskim nagradama za tehnološka rješenja gorućih svjetskih problema.

Jedan od osnivača "Syksource/Skywater Alliance", David Herzt, rekao je kako je uzbuđen oko svega što njihovi uređaji mogu učiniti za ljude iz dijelova svijeta u kojima prijeti sve veća nestašica vode, zbog negativnog ljudskog utjecaja na okolinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније