Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

11. 08. 2013. 22:08 >> 22:08

NULA NEPOŽELJNA

Naučnici stvorili ''laserski test smrti''

Naučnici su osmislili "test smrti", koji vam može reći koliko ćete živjeti. Neinvazivni laserski test može odrediti kada će neka osoba umrijeti i to je prvi takav test u svijetu. Uređaj analizira endotelne ćelije kroz površinu kože i mjeri kako se tijelo nosi sa starošću.

Ove ćelije nalaze se u kapilarima i odgovaraju na složene aktivnosti u drugim djelovima našeg tijela. Uređaj, koji su patentirali britanski naučnici, mjeri protok od maksimalnog do minimalnog nivoa u endotelnim ćelijama i analizira rezultat.

Rezultat 0 znači smrt, dok 100 podrazumijeva optimalnu funkciju, pa tako naučnici mogu izračunati dužinu vremena do smrti. Laserski impuls takođe može testirati bolesti kao što su demencija i rak, piše Sandej tajms.

"Laserski test smrti" napravila su dva profesora fizike sa Lankaster Univerziteta - Aneta Stefanovska i Piter Meklinktok uz pomoć države i fondova.

"Nadam se da ćemo napraviti bazu koja će postajati sve veća i veća kako bi svako mogao da izmjeri svoje vrijeme do kraja života" kaže Stefanovska, dodajući da će predviđanja postajati sve tačnija vremenom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније