Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index.hr, objavila B.B. ]

26. 11. 2018. 19:30 >> 19:05

NASA U NOVOM POKUŠAJU

Sonda "Insight" večeras slijeće na Mars

Večeras bi NASA-ina sonda "InSight", trebalo da sleti na odabranu ravnicu Elysium Planitia na sjevernoj polulopti Marsa. Stručnjaci naglašavaju da imaju 50 odsto šansi za uspjeh.

Sonda "InSight" opremljena je nizom instrumenata kojima će moći da kopa i istražuje tlo Marsa. Senzore će moći da zabada i do pet metara u dubinu Crvene planete. Tako će moći da istražuje sastav tla, geodetsku aktivnost, da mjeri temperaturu i slično.

Prema proračunima, sonda bi večeras u 20.53 trebala da pošalje signal i potvrdi uspješno spuštanje na udaljenu planetu.

Kao i kod ranijih misija, sondu čeka "sedam minuta užasa". U tom razdoblju sonda treba da uspori s velikih brzina na prosječnu brzinu hodanja, te se naposljetku lagano i nježno spusti na površinu Marsa. Tokom "sedam minuta užasa" mnogo toga može poći kako ne treba.

"Mnogi su pokušali, većini to nije uspjelo. Vjerovatnost da ćemo uspjeti je 50 procenata", rekao je čelnik NASA-e Tomas Zurbučen.

"Dali smo sve od sebe. Preduzeli smo sve potrebne mjere, sve čega smo se mogli sjetiti da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planetu prođu bez problema. Ali Mars je podosta nestašna planeta. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman", rekao je Tom Hofman, voditelj projekta "InSight".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније