Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Index hr, objavila B.B. ]

27. 11. 2018. 13:43   >>  13:19 1

DA LI JE ETIČKI?

Naučnik napravio genetski modifikovane bebe

Kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspio je da stvori genetski modifikovane bebe, i to takve da će biti otporne na virus HIV-a, kojim je bio zaražen njihov otac. Eksperiment je uspio, ali je naučnik pod istragom iz etičkih razloga.

He, koji je studirao na prestižnom američkom univerzitetu Stanford, a radi na Univerzitetu Southern University of Science and Technology u Šenženu, pojasnio je da se odlučio na ovaj zahvat, zato što je HIV veliki problem u Kini. 

Eksperiment s tehnikom editovanja gena zvanom CRISPR, na kraju je "urodio" dvijema zdravim bebama, i to sestrama blizankama.

"Dvije divne male kineske curice nazvane Lula i Nana došle su plačući na ovaj svijet, zdrave kao i svaka druga beba, prije nekoliko sedmica. Bebe su sada kući, s njihovom mamom Grejs i tatom Markom", rekao je He u Youtube videu koji je objavio.

Objasnio je da je majka zatrudnjela vještačkom oplodnjom (IVF), ali je uz nju izvedena i "genetska operacija", kojom je uklonjen "prolaz kroz koji HIV ulazi kako bi inficirao ljude".

Njegovo naučno dostignuće izazvalo je brojne kritike zapadnih naučnika, pa je tako profesor etike Džulijan Savulesku nazvao ovo "monstruoznim eksperimentom".

"Ako je istina ono o čemu se izvještavalo, onda je ovo ekstremno preuranjen i upitan eksperiment u kreiranju genetski modifikovane djece", smatra Džefri Kan, bioetičar s Instituta bioetike "Hopkins Berman" koji je, kao i He, bio na Međunarodnom samitu o editiranju gena u Hong Kongu.

A osim kritika, počele su i istrage cijelog slučaja - barem one akademske.

Kako piše Asošijejted Pres, He je sad pod istragom svog lokalnog odbora za medicinsku etiku, kojom će se utvrditi je li svojim eksperimentom prekršio zakone ili regulacije.

Sa Univerziteta u Šenženu izjavili su da su njihovi radnici "duboko šokirani" eksperimentom, i da je He na neplaćenom odsustvu.

To nije jedina istraga. I sa Univerziteta Rise iz SAD-a izjavili su juče da istražuju svog profesora fizike i bioinženjeringa koji je za AP priznao da je pomogao kineskom istraživaču u stvaranju prve genetski modifikovane bebe.

Profesor Majkl W. Dim, rekao je za AP da je bio u Kini kad su učesnici ovog istraživanja dali svoj pristanak njegovom saradniku Heu, kojem je bio savjetnik.

Univerzitet Rise je pak upozorio da istraživanje s genetski modifikovanim bebama povlači "zabrinjavajuća naučna, pravna i etička pitanja".

Portparol Univerziteta je u pisanoj izjavi za list "The Chronicle of Higher Education", rekao da nijesu znali ništa o projektu, te da će istražiti Dimovu uključenost u njega.

"Koliko Univerzitet zna, ništa od kliničkog rada nije obavljeno u SAD. Bez obzira gdje je sprovedeno, ovaj rad, kako je opisan u izvještajima iz novina, krši pravila naučne, profesionalne etike i nije u skladu s etičkim normama naučne zajednice na Univerzitetu Rise", saopštili su iz te visokoobrazovne ustanove.

Kineski zakoni za sada još ne dozvoljavaju genetsko modifikovanu djecu, mada se predviđa da bi se postojeća ograničenja u budućnosti mogla olabaviti.

Zdravstvene vlasti i članovi etičkog povjerenstva te zemlje, stoga su pokrenuli istragu o cijelom slučaju.

Izrazili su "veliku zabrinutost" ovom viješću i naredili pokrajinskim vlastima da "smjesta sprovedu istragu i razjasne cijeli slučaj".

"Moramo biti odgovorni prema zdravlju ljudi i djelovaćemo u skladu sa zakonom", saopštilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Najveća etička dilema povezana s genetskim inženjeringom ljudi, odnosno editiranjem ljudske DNK, je ta što bi izmijenjeni DNK mogao uvesti nove bolesti ili poremećaje koji će biti naslijeđeni generacijama nakon toga, piše američki NPR.

Drugi je razlog strah da će ova metoda dovesti do takozvanih "dizajnerskih beba", odnosno djece koja se genetski modifikuju ne iz medicinskih, već iz estetskih ili sličnih razloga - tako da budu viša, ljepša, snažnija ili pametnija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније